„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+13.5 °C
apmācies

DTTT audzēkņi uzzināja, ka karjerai nav robežu

Publicitātes bildes

Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā mums ir devusi ļoti daudz dažādu priekšrocību, tostarp iespēju piedalīties Eiropas fondu finansētajos projektos, tādējādi paplašinot savu redzesloku. Un šo iespēju jau vairākus gadus aktīvi izmanto Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums (DTTT), kas pabeidzis kārtējo projektu „Career without borders” – “Karjera bez robežām”.

Projekta „Karjera bez robežām” (Nr. 2020-1-PL01-KA229-081835_2) mērķis ir attīstīt vidusskolas posma izglītojamajiem prasmes un kompetences, kas ir būtiskas, lai veidotu veiksmīgu profesionālo un sabiedrisko dzīvi. Projekta ietvaros partneri pievēršas arī veidiem, kā jauniešiem pārvarēt savas šaubas un bailes par profesionālo nākotni, kā veidot savus uzņēmumus un kā darboties globālajā darba tirgū. Projekta partneri ir no Polijas, Itālijas, Portugāles, Kipras un Latvijas. Projekta īstenošanas periods: 2020.2023. gads. Projekta ietvaros īstenota viena skolotāju apmācības aktivitāte, kā arī četras audzēkņu mācību mobilitātes nedēļas garumā katrā partnervalstī.

“Projekts faktiski tika īstenots pusotra gada laikā. Mēs tajā darbojāmies kā viens no partneriem, tā koordinators ir Polijas puse. Ideja ir palīdzēt topošajiem speciālistiem sagatavoties dažādiem izaicinājumiem, ienākot darba tirgū. Daudziem tas viss ir jaunums; viņi īsti nesaprot, kas ir darba intervija, kā pareizi sagatavot CV un kādas ir darba devēju prasības. Projekta “Karjera bez robežām” ietvaros varējām parādīt vairāku Eiropas valstu pieredzi, kā tās to visu organizē, kādi ir darba apstākļi konkrētajā valstī. Turklāt mēs visi saprotam, ka joprojām esam zināmā mērā ierobežoti savā pilsētā, savā valstī un esam patālu no citas pasaules. Un, apmeklējot dažādas valstis, mēs sapratām, ka ir daudzas lietas, kurās mēs esam līdzīgi. Šajā gadījumā visas robežas izzūd, jo viss ir atkarīgs tikai no mums pašiem. Šī projekta ietvaros savu mērķi sasniedzām – uzskatāmi parādījām iespējas, kādas var būt mūsu jaunajiem speciālistiem,” pastāstīja Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma profesionālās izglītības skolotāja Inese Šuļina.

Projekta “Karjera bez robežām” ietvaros katra iesaistītā valsts uzņēma citu partneru dalībniekus. Pirmajā pasākumā tikās tikai skolotāji, jo vispirms bija jāpārrunā, kā organizēt tikšanās, kas interesē dažādu valstu skolēnus, kā viņus iesaistīt projektā, lai tas nebūtu parasts brauciens, jo tam ir jābūt lietderīgam. Un, lai to izdarītu, skolotājiem bija rūpīgi jāpārdomā katrs solis, lai patiesi ieinteresētu savus audzēkņus. Tika panākta vienošanās, ka šādu braucienu laikā viesiem jāapmeklē vismaz 4–5 dažādi uzņēmumi un jāsarīko vismaz divi pasākumi. Kad izdevās visu izplānot, sākās braucieni pie partneriem dažādās valstīs.

“Pirmā vizīte bija Kiprā, pēc tam devāmies uz Itāliju, Portugāli un Latviju. Skolēni nebrauca uz Poliju, valsti, kas ir vadošais partneris šajā projektā, tur bijām tikai mēs, skolotāji, lai apkopotu rezultātus. Katram braucienam tika izdomāta konkrēta tēma, lai neatkārtotos. Piemēram, Kiprā pētījām darba devēju prasības, to, kas jānorāda savā CV un motivācijas vēstulē, ko darba devēji no tevis īsti sagaida. Par to mums stāstīja speciālisti, kuri šajā jomā strādā jau daudzus gadus un kuriem ir milzīga pieredze kandidātu atlasē vakantajiem amatiem. Viņi sniedza mums aktuālo informāciju, kas noteikti noderēs mūsu skolēniem pārskatāmā nākotnē. Bija svarīgi saprast, ka es neesmu tas, kurš vēlas iegūt šo darbu, bet es esmu tas, kurš var darīt šo darbu, par kuru tiek maksāta nauda. Man nav jāsēž un jāgaida, kad saņemšu samaksu, bet gan jāstrādā, lai saņemtu šo naudu. Liela uzmanība nodarbību laikā tika pievērsta komunikācijai, gan verbālai, gan neverbālai,” turpināja I. Šuļina.

Runājot par braucienu uz Itāliju, tad, pēc I. Šuļinas teiktā, tur jauniešiem pastāstīja par mūsdienu prasībām. Mūsdienās ir jāstrādā ne tikai savas specialitātes ietvaros, bet arī jāpārzina IT tehnoloģijas, jāprot sevi pasniegt ne tikai vārdos, bet arī izmantojot dažādus risinājumus, piemēram, profesionāli jāveido videofilmas, videorullīšus, kā arī jāprot sevi prezentēt, izmantojot dažādas platformas. Tādas ir mūsdienu prasības darba tirgū.

„Portugālē mēs izpētījām tik svarīgu aspektu kā komandas darbs, jo ne katrs ir gatavs tajā strādāt. Tika organizētas dažādas aktivitātes, tostarp spēles, kuru laikā bija jārisina izplatītas problēmsituācijas.

Pēdējā apmeklētā valsts bija Latvija. Pie mums tika pētīti jaunuzņēmumi. Šī tēma patiesi interesē jauniešus, jo ​​jaunuzņēmumi ir kaut kas jauns, jauna pieeja, kas iepriekš nekur nav izmantota. Un tieši jaunieši ir tie, kas visbiežāk ir gatavi šādiem izaicinājumiem. Liekot lietā savu iztēli, viņi var daudz ko izdomāt. Turklāt mēs organizējām braucienus un komunikāciju ar vietējiem uzņēmējiem, piemēram, „Chucha Chacha”, kas savulaik ieviesa inovācijas bērnu izklaides jomā. Parunājām arī ar mūsu absolventiem, kuriem izdevies realizēt savas idejas un izveidot savu biznesu. Un mūsu partneri bija sajūsmā par to, ka, izrādās, pat šķietami traku ideju var veiksmīgi īstenot. Mēs viņiem parādījām, ka jaunuzņēmums nav tikai jauna ideja, te jaunieši var sevi realizēt caur šo jauno ideju,” sacīja I. Šuļina.

Rezumējot, projekta ietvaros tika sasniegti visi mērķi un pat vairāk. Jaunieši varēja ne tikai iegūt un apgūt piedāvātās zināšanas, bet arī sadraudzēties. Daudzi ir apmainījušies ar kontaktiem un tagad regulāri sazinās, izmantojot dažādus komunikācijas līdzekļus.

Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma Erasmus+ programmā īstenoto projektu "Career without borders” (“Karjera bez robežām”; Nr. 2020-1-PL01-KA229-081835_2) līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapas www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+ un programmas mājaslapā www.erasmusplus.lv.