„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+12.1 °C
nedaudz mākoņains

Gatavojamies Jaunā gada sagaidīšanai. Ārsta padomi

Publicitātes bildes

Jaunais gads strauji tuvojas. Mēs steigā skrienam pa veikaliem, pērkam dāvanas un produktus, lai pārsteigtu viesus pie svētku galda. Parasti mūsu galds gandrīz vai lūzt no ēdienu pārpilnības. Vairāku veidu salāti, citas uzkodas, siltie ēdieni, tostarp karbonāde, kupāti, cepta zoss vai pīle un citi gaļas vai zivju gardumi. Visbeidzot tam visam pa virsu var uzēst desertu -- kūkas vai pīrāgu. Un kā gan lai Vecgada vakarā un Jaunajā gadā iztiek bez dzērieniem? (Diemžēl tikai neliela daļa svinētāju jauno gadu sagaida ar bezalkoholiskajiem dzērieniem.)

Un kāds ir galarezultāts? Pamostoties, visbiežāk jau pēcpusdienā, 1. janvārī (par laimi, Latvijā šī diena ir brīvdiena), daudzi jūtas tā, it kā viņiem pāri būtu pārbraucis ceļa rullis. Sāp galva, vēders rūc, un, ieraugot ēdienu, kuņģis ir gatavs atgrūst atpakaļ visu, kas iepriekš ticis apēsts. Turklāt bērni, kuru dienas režīms ir izjaukts, raud un pastāvīgi prasa uzmanību. Kā lai te neieslīgst grūtsirdībā?

Bet kā Jaungada atnākšanu nosvinēt tā, lai nebūtu šādu seku? Savus ieteikumus mums piedāvā Latgales medicīnas centra ģimenes ārste, terapeite Anna Sivačova.

1. Mēs visi gatavojamies Jaunā gada sagaidīšanai. Kā nosvinēt šos svētkus tā, lai vēlāk neciestu mūsu pašsajūta un veselība?

Tā nu ir, ka parasti mūsu Jaungada galds burtiski lūzt no dažādiem ēdieniem, turklāt daudzi no tiem ir tik trekni, ka mūsu organismam ir ļoti grūti ar tiem tikt galā. Galvenais noteikums ir ievērot mērenību it visā: gan alkohola, gan pārtikas lietošanā. Un katrs no mums taču zina, ko un cik daudz drīkst atļauties apēst un izdzert. Kāds noreibst no šampanieša korķa smaržas vien, bet kāds -- no litra stiprā alkohola (smejas). Tas pats sakāms par ēdienu. Tāpēc no sirds iesaku atturēties no pārēšanās un pārmērīgas alkohola lietošanas, jo tieši janvāra pirmajās dienās strauji pieaug saslimstība ar pankreatītu, holecistītu un gastrītu.

2. Kādus ēdienus jūs, kā ārste, iesakāt gatavot svētkiem?

Jūs pat nespējat iedomāties, cik daudzveidīga var būt veselīga svētku ēdienkarte! Es iesaku pagatavot zivju, vistas vai tītara gaļas karstos ēdienus, piedevām izmantojot kvinoju vai rīsus. Ja jums garšo salāti ar majonēzi, tad palutiniet sevi ar šo ēdienu svētku vakarā, bet, lūdzu, izmantojiet mājās gatavotu majonēzi. Būs garšīgi un mazāk kaitēs jūsu organismam. Ir ļoti daudz gardu salātu recepšu bez majonēzes, kas var kļūt par jūsu svētku galda rotu. Lūk, viena no receptēm: ņemiet 250 g rukolas, vienu bumbieri, 170 g krēmsiera, 80 g valriekstu un nedaudz olīveļļas. Apgrauzdējiet riekstus pannā divas minūtes, līdz tie kļūst zeltaini. Uzlieciet uz papīra dvieļiem, lai rieksti apžūst. Pēc tam pusi riekstu samaisiet ar krēmsieru. Bumbieri sagrieziet šķēlēs, izņemiet serdi, šķēles salieciet uz šķīvjiem, aizpildot aptuveni 1/3 šķīvja. Rukolai noplūciet cietos kātus un lieciet uz šķīvjiem blakus bumbieriem. Ar karoti uzlieciet sieru brīvajā vietā starp bumbieriem un rukolu un izrotājiet ar atlikušajiem riekstiem. Apšļakstiet ēdienu ar citronu sulu. Ticiet man, jūsu viesi būs sajūsmā par šiem salātiem! Turklāt svētkos nevienam nekaitēs arī mājās cepti gardumi – cepumi, pīrāgi, plātsmaizes un kūkas.

3. Diemžēl ne jau visi svētkos spēj iztikt bez alkohola. Un nākamajā dienā cilvēkus moka paģiras. Kā sev palīdzēt?

Jā, diemžēl daudziem cilvēkiem 1. janvārī ir paģiras. Protams, vienkāršākais veids ir ieteikt nelietot alkoholu, taču tikai retais ievēros šo padomu. Tāpēc, ja dzērāt un „pāršāvāt” pār mēru, tad jums palīgā nāks labs miegs, veselīgas brokastis, daudz šķidruma, pretsāpju līdzekļi pēc vajadzības, svaigs gaiss, antioksidanti. Bet, ja netiekat galā saviem spēkiem, meklējiet palīdzību pie dežūrārsta.

4. Īpašu uzmanību ir pelnījuši bērni. Vai šādas nakts svinības neradīs stresu viņu organismam? Vai bērnus tam vajadzētu kaut kā sagatavot?

Patiesībā pat pieaugušajiem ir grūti izturēt šo Jaungada maratonu, bet bērniem tas ir vēl grūtāk. Tāpēc Vecgada vakaram un Jaungada naktij ir vērts sagatavoties jau laikus. Ļaujiet bērnam labi atpūsties dienās pirms svētkiem. Plānojiet visu iepriekš. Nekautrējieties lūgt palīdzību saviem radiniekiem. Neizjauciet ierasto dienas kārtību. Parūpējieties par to, lai mazulim būtu nepieciešamie apstākļi miegam. Neaizmirstiet par agras gulētiešanas priekšrocībām. Atgriezieties pie agrākā dienas režīma uzreiz pēc svētkiem.

5. Jūsu Jaungada novēlējumi mūsu lasītājiem.

Jaunajā gadā gribu no sirds visiem novēlēt mieru, labestību un veselību! Lai jaunais gads jums sniedz vairāk pozitīvu emociju un priecīgu mirkļu! Jaukus svētkus!