„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+11.5 °C
daļēji mākoņains

Kultūras ministre Agnese Logina tikās ar Latgales jauniešiem

Publicitātes bildes

Pirmajā pavasara dienā Daugavpilī norisinājās tradicionālās akcijas “Atpakaļ uz skolu/Atpakaļ uz universitāti” šīgada pirmais posms. Latvijā tā notiek sešpadsmito reizi, bet jau otro gadu pēc kārtas Latgalē to īsteno „Europe Direct Dienvidlatgale” centra vadītājs Oskars Zuģickis. Šoreiz aicināto viesu pulkā, kuri iejutās skolotāju lomā, bija Latvijas kultūras ministre Agnese Logina, kā arī Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāja Latvijā Zane Petre.

Sāksim ar nelielu priekšvēsturi. Pirmo reizi akcija „Back to School/Back to University” notika Vācijā 2007. gadā. Tolaik tieši šī valsts vadīja Eiropas Padomi. Organizētie pasākumi ļoti iepatikās gan pašvaldību amatpersonām un sabiedriskajām organizācijām, gan jauniešiem. Tāpēc nākamajā gadā Eiropas Savienības informācijas aģentūra pirmo reizi organizēja šo akciju Latvijā. Viens no Eiropas Savienības mērķiem ir stiprināt zinošu, kritiski domājušu, uz demokrātiskām vērtībām balstītu sabiedrību. Šo mērķi varam sasniegt tikai kopīgi, daloties zināšanās, pieredzē un mācoties cits no cita, tāpēc ik gadu izglītības iestādes un dažādu jomu eksperti tiek aicināti pievienoties kampaņai „Atpakaļ uz skolu/Atpakaļ uz universitāti”. Iepriekšējos gados vairāk nekā 1000 eksperti apmeklēja skolas un augstskolas, lai pastāstītu par Eiropas Savienību dažādās jomās un izpētītu plašu profesiju un prasmju klāstu, iedvesmojot bērnus un jauniešus izvēlēties profesiju un uzzināt vairāk par Latviju, Eiropu un pasauli.

„Katru gadu mēs cenšamies sasniegt noteiktus mērķus. Šogad piedāvājam un aicinām pieaugušos doties uz skolu, lai pasniegtu dažādas stundas. Vienā nodarbībā viņi var pastāstīt, kā sasniegt noteiktos mērķus, sākot no skolas sola. Citā stundā var mācīt kādu konkrētu priekšmetu: ģeogrāfiju, fiziku, matemātiku. Šodien Vienības namā atveidojām skolu. Šeit ieradās vairāk nekā 200 bērnu no piecām Latgales pašvaldībām, gandrīz puse bija no Daugavpils. Šos audzēkņus māca ļoti labi skolotāji, tāpēc bērni strikti vērtēs jaunizcepto skolotāju darbu, kuri uz vienu dienu ieņems šo amatu,” Oskars Zuģickis sacīja laikrakstam „Latgales Laiks”.

Šoreiz akcijā piedalījās arī Latvijas kultūras ministre Agnese Logina. Viņa izvēlējās ļoti sarežģītu tēmu -- sociālās zinības, bet 40 minūšu garumā spēja noturēt Latgales jauniešu interesi, kuri arī pēc nodarbības nelaida projām Kultūras ministrijas vadītāju. Jaunieši aktīvi uzdeva ministrei jautājumus un saņēma uz tiem izsmeļošas atbildes.

"Šis patiešām ļoti interesants pasākums. Un es priecājos, ka man tik labi sakrita datumi. Jau labu laiku biju plānojusi 1. martā reģionālās vizītes ietvaros apmeklēt Daugavpili, un te vēl tāds pasākums. Esmu gandarīta, ka varēju tajā piedalīties, un pārliecināta, ka mums ir jāstrādā pie tā, lai jaunākā paaudze kļūtu gudrāka, iejūtīgāka un inteliģentāka nekā mēs. Un es esmu pateicīga, ka man šodien tika dota šāda iespēja.

Es stāstīju jauniešiem par to, kā visu strukturēt, ja vēlies kaut ko pastāstīt. Manuprāt, inteliģentas sabiedrības veidošanai fundamentāli svarīga ir kritiskā domāšana, kritiskā attīstība. Šodien man uzdeva daudz jautājumu, un tas ir ļoti labi. Man tas patīk un ir ļoti svarīgi, jo jauniešiem ir iespēja tikties ar politiķi. Tāpēc es vienmēr atsaucos uzaicinājumiem tikties ar jauniešiem, skolēniem, jo ​​tas ir nozīmīgi, tā ir mūsu nākotne. Ļoti priecājos, ka jauniešiem ir jautājumi un viņiem ir drosme tos uzdot. Atceros savu jaunību -- arī tolaik vidusskolā tikāmies ar politiķiem, bet tad jautājumi tika uzdoti reti, mūsu paaudze, visdrīzāk, bija kautrīgāka.

Šī ir mana pirmā reģionālā vizīte Latgalē, visu dienu pavadīšu Daugavpilī. Un tas ir tik iedvesmojošs pasākums. Es noteikti atgriezīšos Daugavpilī,” kultūras ministre dalījās emocijās.

Savukārt Zane Petre savām nodarbībām izvēlējās ģeogrāfiju. “Es teikšu tā: skolotāja loma ir liels izaicinājums. Tāpēc vēlos pateikties visiem skolotājiem, kuri to dara katru dienu. Tas ir fantastisks darbs -- izglītot mūsu jaunatni un sniegt viņiem nepieciešamās zināšanas. Jaunieši pārsteidz ar savu aktivitāti, viņus interesē burtiski viss, viņi uzdod ļoti daudz jautājumu. Un viens no tiem ir: kādas iespējas viņiem sniedz Eiropas Savienība (ES)? Šogad Latvija atzīmē 20. gadadienu kopš iestāšanās ES. Un, protams, jaunieši aktīvi interesējās par šajā laikā paveikto,” pastāstīja Zane Petre.

Šogad 8. jūnijā notiks Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas. Šī ir galvenā ES likumdošanas institūcija. Mūsu nākotne lielā mērā ir atkarīga no EP, pareizāk sakot, no Eiropas Parlamentā ievēlētajiem deputātiem. Iepriekšējo reizi Latvijā EP vēlēšanās piedalījās vien 33% balsstiesīgo iedzīvotāju. Viszemākā aktivitāte reģistrēta Latgalē -- nepilni 24%. Turklāt pārsvarā balsoja gados vecāki cilvēki, jaunieši ignorēja vēlēšanas. Līdzīga situācija bija pirms vairākiem gadiem Lielbritānijā, kad vecāka gadagājuma iedzīvotāji izteica atbalstu breksitam, bet jaunieši nolēma nebalsot. Tā rezultātā tagad jaunie briti vairākkārt ir nožēlojuši savu vienaldzību, jo saskārušies ar vairākām nopietnām problēmām. Šogad Eiropas Parlamenta pārstāvji cer, ka tā būs laba mācība Eiropas jauniešiem, kuriem jāsaprot, ka viņu izvēle ir ļoti svarīga un, pirmām kārtām, viņiem pašiem!

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.