„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+16.4 °C
daži mākoņi

Aizvadītais gads Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldei bija saspringts

Publicitātes bildes

2023. gads Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes darbiniekiem bija gana saspringts. Bija gaidāmas gan iekšējās reformas, gan cīņa ar nelegālo saturu, -- šajā gadījumā runa ir par aizliegto Krievijas propagandas kanālu pārraidīšanu reģionā. Par to visu Latgales reģiona pārvaldes vadība pastāstīja žurnālistiem preses konferencē.

Reformas darbībā

Pasākumā piedalījās Latgales reģiona pārvaldes priekšnieks Gundars Trops un divi viņa vietnieki -- Kārtības policijas biroja priekšnieks Jānis Anspoks un Kriminālpolicijas biroja priekšnieks Jurijs Vasiļjevs. Pirmām kārtām likumsargi vietējiem žurnālistiem pastāstīja, kādas reformas 2023. gadā īstenotas, lai samazinātu izmaksas, vienlaikus uzlabojot policijas darbu. Strukturālā reforma skāra ne tikai Latgales reģiona pārvaldi, bet visu Valsts policiju. Piemēram, no 2023. gada 1. septembra Latvijā pilnībā ir likvidēta Ceļu policija kā Valsts policijas struktūrvienība. Faktiski šīs reformas sākās jau 2022. gadā. To rezultātā tika apvienoti vairāki dienesti, tostarp satiksmes uzraudzības nodaļa ar patruļpolicijas dienestu. Šīs reformas rezultātā tika izveidots operatīvi reaģējošs policijas dienests. Galvenie reorganizācijas iemesli bija darbinieku trūkums un struktūrvienību sadrumstalotība. Tagad reformas ietvaros ikvienam policistam būs tiesības pieņemt lēmumus par plašāku likumpārkāpumu spektru, reaģēt uz ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem, sabiedriskās kārtības pārkāpumiem, sadzīves konfliktiem, mazāk smagiem noziegumiem vai noziedzīgiem nodarījumiem utt.

Turklāt veikto darbību rezultātā Latgales reģiona pārvaldē tika izveidotas jauni mobilie iecirkņi. Izdevās būtiski samazināt darbinieku trūkumu. Ja runājam par konkrētiem skaitļiem, tad 2023. gadā darbinieku trūkums bija 14,3%, bet 2024. gadā -- tikai 6%.

Skaļās slepkavības izdevās atklāt

Tajā pašā laikā, kā atzīmēja Gundars Trops, visām veiktajām reformām bija pozitīvs rezultāts. Pagājušā gada laikā no 13 pastrādātiem sevišķi smagiem noziegumiem tika atklāti 12. Viena no bēdīgi slavenākajām ir mazās meitenītes Justīnes Reinikovas slepkavība Rēzeknes novadā. Atgādinām, ka sākotnēji par viņas pazušanu policijai ziņoja vecāki – meitenes tēvs un pamāte. Meitenītes meklēšana turpinājās diezgan ilgu laiku. Rezultātā Justīnes mirstīgās atliekas ar vardarbīgas nāves pazīmēm tika atrastas pamestā ēkā vairāku desmitu kilometru attālumā no Justīnes domājamās pazušanas vietas. Aizdomās par šīs zvērības pastrādāšanu nekavējoties tika aizturēti nogalinātās meitenes vecāki. Tajā pašā gadā lieta tika nodota prokuratūrai, izskatīšana vēl turpinās, un, visticamāk, tuvākajā laikā tiks pasludināts spriedums.

Turklāt prokuratūrai izdevās nodot lietu par vēl vienu brutālu slepkavību. Pagājušā gada maijā Latgali pāršalca ziņa par sadalītu cilvēka mirstīgo atlieku atrašanu Daugavā Augšdaugavas novadā. 2023. gada 27. maijā Augšdaugavas novada Nīcgales pagastā Daugavas krastā tika atrasta vīrieša galva, 10. jūnijā netālu no iepriekšējās vietas Daugavā atrastas divas kājas, pēc kāda laika -- 28. jūnijā -- Augšdaugavas novada Līksnas pagastā Daugavā tika atrasts vīrieša rumpis bez galvas, kājām un rokām ar redzamiem miesas bojājumiem. Arī šajā gadījumā policija rīkojās operatīvi un aizdomās turamais drīz vien tika aizturēts.

Kopumā smago noziegumu skaits mūsu reģionā ir samazinājies. Ja 2022. gadā bija 1137 šādi gadījumi, tad pērn -- 1073.

Nelegāla satura apkarošana

Kad pirms diviem gadiem sākās karš Ukrainā, Latvijas valdība pieņēma sarežģītu, bet pareizu lēmumu. Lai apkarotu Krievijas propagandu, tika aizliegta daudzu Krievijas Federācijā strādājošo kanālu apraide. Protams, tas izraisīja neapmierinātību sabiedrībā. Vieni galu galā saprata, kāpēc tika veiktas šādas darbības, un ar to samierinājās, savukārt citi nolēma rīkoties pretrunā ar likumu, ne tikai izplatot nelegālo TV, bet arī to skatoties. Šī satura apkarošanas nasta gūlās uz Valsts policijas darbinieku pleciem. Un, ja Latvijā kopumā šī problēma nebija tik aktuāla, tad Latgalē bija tieši pretēji. Daudzus gadus vietējie iedzīvotāji, īpaši pierobežas zonā, aktīvi izmantoja Krievijas uzņēmuma „Tricolor” pakalpojumus, kas sniedza televīzijas pakalpojumus ar caur starpniekiem.

Taču pat pēc tam, kad tika ieviests šo televīzijas kanālu aizliegums, daži nolēma riskēt un turpināt piedāvāt šādus pakalpojumus. Un klienti nelika sevi gaidīt -- tādu bija ļoti daudz. Kā liecina Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes ziņojums, aizvadītajā gadā likumsargi veica 23 kratīšanas, kuru laikā noskaidroti 13 038 nelegālās TV abonenti.

Palīdzība robežsargiem

Jau otro gadu uz Latvijas un Baltkrievijas robežas ir nemierīgi. Mums burtiski uzbrūk nelegālie migranti, kuri, turklāt ne bez Baltkrievijas robežsargu palīdzības, mēģina un joprojām cenšas nelikumīgi iekļūt Latvijā un pēc tam doties uz citām Eiropas valstīm. Ja 2022. gadā par valsts robežas šķērsošanas mēģinājumu aizturēti 5286 pārkāpēji, tad pērn -- 13 863 cilvēki. 2023. gadā par nelikumīgu robežas šķērsošanu aizturēti 428 cilvēki, bet gadu iepriekš -- 216. Tie galvenokārt bija Irākas, Irānas un Sīrijas pilsoņi. Sākotnēji uz robežas tika izsludināta ārkārtējā situācija, kas pēc tam tika aizstāta ar pastiprinātu robežapsardzības režīmu. Ziemā, kad nelegālo migrantu plūsma būtiski samazinājās, pastiprinātais robežapsardzības režīms tika atcelts, bet nesen valdība nolēma to atjaunot. Šajā sakarā valsts robežu apsargāšanā iesaistījās policija un, pirmkārt, Latgales reģiona nodaļas darbinieki.

Sadarbībā ar robežsargiem policija aizturēja 1983 nelegālos migrantus, tika pārbaudīti 74 463 transportlīdzekļi. Nelegālo migrantu pārvadāšanā piedalījās arī vietējie iedzīvotāji, tāpēc personīgo transportlīdzekļu pārbaudes turpināsies.

Policija joprojām cīnās ar nelegālajām precēm, kas Latvijā tiek ievestas galvenokārt no Baltkrievijas Republikas. Veicot nelegālās akcīzes preču aprites apkarošanu, Valsts policijas darbinieki pērn izņēmuši 5992 litrus alkohola, 3 356 438 cigaretes, 47,9 kg tabakas un 72 941 litru degvielas.

Šie ir galvenie punkti. Turklāt, pēc policijas ziņām, Latgalē pērn reģistrēts ievērojami mazāk ceļu satiksmes negadījumu. 2023. gadā tie bija 2822, bet gadu iepriekš -- 3084. Tika izbeigta 20 noziedzīgo grupējumu, tostarp 5 organizētās noziedzības grupējumu, darbība. Taču vienlaikus ir pieaudzis ar sadzīves un ģimenes konfliktiem saistīto izsaukumu skaits. 2023. gadā fiksēti 1788 šādi gadījumi, bet 2022. gadā -- 1642. Tomēr policijā uzskata, ka tas saistīts ar to, ka ir sākts vairāk runāt par problēmām šajā jomā, un cilvēki sākuši drošāk meklēt aizsardzību.

Preses konferencē tika runāts arī par šī gada plāniem. Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes vadība kā prioritāros uzdevumus noteica ātru un efektīvu reaģēšanu, īpašu uzmanību veltīt noziedzības novēršanai, atvērtu stratēģisko komunikāciju, darbu ar jaunatni un atvērtību sabiedrībai kopumā, kam būtu jāpalīdz piesaistīt jaunus spēkus. dienestam tiesībsargājošās struktūrās. Turklāt policija turpinās darbu pie elektroniskās sistēmas un 112 platformas attīstības.

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.