„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. septembris
Pirmdiena
Asja, Asnate, Dāgs
+16.2 °C
nedaudz mākoņains

Latviešu tautas tērpi – skaista pēcgarša

Vienības nama Mazajā zālē skatāma tautastērpu fotoprojekta "Piecgarša" izstāde. Tajā apskatāmas lielformāta fotogrāfijas, kurās redzamas lellītes – tautumeitas no izstādes "Lobs ar lobu sasatyka" kopā ar Latvijas cilvēkiem – tautastērpu nēsātājiem. Tās ir ģimenes, folkloristi, politiķi, skolotāji. Latvijas cilvēki tautastērpā kopā ar mazo tautumeitu veido divkāršu identitātes apliecinājumu. Fotogrāfijas papildinās Zviedrijā dzīvojošās latviešu izcelsmes mākslinieces Kristīnes Lagzdas Haapanenas zīmējumi. Savukārt, lai skatītājs uzzinātu, no kā tiek izgatavots tautastērps, katrai fotogrāfijai klāt nāks sava tekstīlija. Par to parūpējusies Latgales Etnogrāfiskās vēstniecības vadītāja Iveta Seimanova.

Ideja par šādu fotoprojektu radās, uzrunājot fotogrāfi Sintiju Cērpiņu. Fotogrāfes tvertās bildes krāsā ļoti pietuvinātas gadsimtam, kas raksturo tautastērpu nēsāšanas laiku. Darbs notika vairāk nekā divarpus gadus. Projektu pavada arī multimākslinieces Evikas Muižnieces logo "Audzē sevī tautumeitu" – tās ir datorgrafikā saliktas Baltu zīmes atbilstoši cilvēka vecumam, tādējādi iezīmējot cilvēka mūža ritumu, kas veiksmīgi atklājas fotogrāfijās.

Izstādes veidotāji norāda: „Šī izstāde ir kā laba „pēcgarša” pagājušā gada dziesmu un deju svētkiem un izstādei ”Lobs ar lobu sasatyka”, kas tika veidota par godu Latgales kongresam, kur 25 vecos čemodānos 37 lellītes Latgales tautastērpos piestāja 74 dažādās pieturvietās Latvijā un ārpus valsts robežām (Polijā, Lietuvā, Igaunijā, Apvienotajos Arābu Emirātos).

"Tautastērps ir nesaraujami saistīts ar mūsu tautas tradīciju, turklāt tas ir viens no tradīcijas izpausmes veidiem. Tautastērps ir mūsu kultūras identitātes vizuāla izpausme un viens no mūsu nacionālajiem simboliem. Mēs varam būt lepni, ka mums ir ko celt godā un greznoties. Paldies Ivetai Seimanovai un komandai par būtisku ieguldījumu šīs vērtības popularizēšanā un izstādes prezentāciju Daugavpils Vienības namā," sacīja Vienības nama vadītājas vietniece Sandra Maskaļova.

Izstāde Daugavpilī skatāma līdz 14. augustam darba dienās no pl. 10.00 līdz 19.00; sestdienās, svētdienās no pl. 10.00 līdz. 17.00. Ieeja izstādē bez maksas.

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.