„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. oktobris
Trešdiena
Daiga, Dinārs, Dinija
+6.5 °C
daļēji mākoņains

Gan medu paēdām, gan ķiplokus nopirkām

Jau vairākus gadus Daugavpilī vasaras izskaņā tiek svinēti medus un ķiploku svētki „Salds kā medus, stiprs kā ķiploks”. Tradicionālajā pasākumā piedalās biškopji no daudzām Latvijas vietām, taču joprojām visaktīvākie ir vietējo zemnieku saimniecību īpašnieki. Arī šoreiz Andreja Pumpura skvērā bija daudz telšu, kur daugavpilieši un pilsētas viesi varēja iegādāties medu un citus Latvijas biškopju produktus, kā arī papildināt vērtīgo un veselīgo ķiploku krājumus.

Jau pulksten 10 -- pašā svētku sākuma, A. Pumpura skvērs bija ļaužu pilns. Nāca svētku apmeklētāji, kuri nevēlējās gaidīt pasākuma beigas, bet uzreiz iegādāties medu un ķiplokus. Bija arī tādi, kas uz svētkiem ieradās nevis iepirkties, bet gan paklausīties latviešu mūziķus, kuri uzstājās uz speciāli uzstādītas skatuves. Ejot pa celiņiem gar teltīm, acis žilba no vietējo saimniecību piedāvājuma pārpilnības.

“Mūsu svētki ik gadu izraisa pilsētas iedzīvotāju un viesu interesi. Arī šogad pie mums ieradās ļoti daudz cilvēku, kuri labprāt iegādājas medu, ķiplokus un to produktus. Atsevišķu programmu izdomājām arī pašiem mazākajiem apmeklētājiem, kuri var gan zīmēt ar krītiņiem, gan uzcienāties, gan sacensties dažādās spēlēs, piemēram, kurš bedrītē iemetīs visvairāk maisiņu. Šodien atkal esam bišu tērpos, un es ik reizi bērniem saku, ka esmu liela bite, kuru ir jāmīl, nevis jābaidās. Es ļoti ceru, ka šie mūsu svētki nes prieku un veselību,” sacīja svētku vadītāja Inese Ivulāne-Mežale. Ar viņu vienisprātis ir kolēģis Māris Susejs: “Ja man šodien kāds teiks, ka Daugavpilī nav medus, tad viņš būs pamatīgi kļūdījies. Nāciet un skatieties -- medus ir ļoti daudz un tas ir ļoti garšīgs. Šodien mūs uzrunāja sieviete, kura atbraukuši no Lielbritānijas. Viņa katru gadu brauc pie mums pirkt medu, jo, pēc viņas teiktā, Anglijā ar bitēm ir lielas problēmas. Toties šeit medus ir ļoti garšīgs.”

Biškopji pastāstīja, ka vietējās bites šogad ir labi pastrādājušas, arī laikapstākļi bija labvēlīgi bagātīgai medus ražai. Precīzāk varēs pateikt rudenī, bet jau tagad viņi slavē savu garšīgo un ļoti kvalitatīvo produkciju. Jāpiebilst, ka svētku viesi varēja apmeklēt Biškopju biedrības telti un nogaršot medu, izvēloties gardāko. Vienīgais, kas apbēdina dravu īpašniekus, ir produkcijas cena. Ņemot vērā iedzīvotāju pašreizējo pirktspēju, viņi ir spiesti pārdot savu preci gandrīz par pusvelti, bet, lai savāktu visu šo medu, bija smagi jāstrādā visas sezonas garumā, jāpieliek daudz pūļu un jāiegulda ne mazums līdzekļu.

Tikpat rosīgi ritēja arī tirgošanās ar ķiplokiem un to produktiem. Savā tirdzniecības vietā bez atelpas darbojās viesis no Līvāniem Māris Reinholds, kurš jau vairākus gadus savā zemē audzē ķiplokus un pēc tam no tiem gatavo ļoti garšīgus un veselīgus produktus. Tagad Reinholdu ģimene piedāvā vairākus desmitus produkcijas veidu, tostarp pastu ar ķiplokiem un citām sastāvdaļām, un daudz ko citu. Daļu produkcijas varēja nogaršot svētku apmeklētāji, jo pie telts notika degustācija. Nogaršojuši veselīgos produktus, kas ražoti ar preču zīmi “Līvānu ķiploks”, pircēji steidza tos iegādāties. Līdz ar to rinda nebeidzās līdz pat svētku izskaņai.

Tikmēr uz speciāli uzstādītas skatuves klausītājus priecēja uzaicinātie mūziķi. Vispirms uzstājās jaunieši no Rēzeknes, kurus nomainīja Vairis Nartišs. Viņš ne tikai spēlē dažādus pūšaminstrumentus, bet arī pats tos izgatavo. Pēcāk uz skatuves kāpa populārais latviešu aktieris Jānis Paukštello, sapulcinot lielu skatītāju skaitu. Svētkus noslēdza grupa “Latgalīšu Reps”.

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.