„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. oktobris
Trešdiena
Daiga, Dinārs, Dinija
+6.5 °C
daļēji mākoņains

Nordplus -- vēl viena unikāla iespēja DTTT

Apmainīties pieredzē ar Ziemeļvalstu pedagogiem, iegūt nepieciešamās zināšanas un atrast jaunus draugus -- tas viss kļuva iespējams Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma (DTTT) pasniedzējiem, kur jau vairākus gadus tiek īstenota Nordplus programma.

Nordplus ir Ziemeļu Ministru padomes izveidota programma, kuras projektu mērķis ir stiprināt Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbību, uzlabojot un ieviešot inovācijas iesaistīto valstu izglītības sistēmās. Programma veicina izglītības sistēmu pilnveidošanu un inovācijas Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs. Nordplus aktivitātes tiek veiktas, pamatojoties uz līgumiem starp izglītības iestādēm un organizācijām programmā iesaistītajās valstīs. Nordplus programma atbalsta projektus, kas veicina zināšanu ieguvi, apmaiņu un sadarbības tīklu veidošanu.
Jauniešu programma paredzēta pirmsskolas izglītības iestādēm, sākumskolām un vidusskolām. Tā sniedz iespēju īstenot skolēnu klašu braucienus pie saviem vienaudžiem, skolēnu prakses, skolotāju apmaiņu un citas aktivitātes, kas uzlabo izglītības kvalitāti, attīsta starpkultūru dialogu, kā arī veicina Ziemeļvalstu un Baltijas valstu valodu apguvi.

Programmā piedalās Ziemeļvalstis un Baltijas valstis: Dānija (arī Grenlande un Fēru salas), Somija (arī Ālandu salas), Islande, Norvēģija, Zviedrija, Latvija, Lietuva un Igaunija.

Programmas mērķi:

* stiprināt un attīstīt sadarbību skolu izglītības jomā, kā arī atbalstīt pirmsskolas iestāžu, pamatskolu un vidusskolu (vispārizglītojošo un profesionālo) sadarbības tīklus; 

* veicināt izglītības kvalitātes uzlabošanu, izglītības radošuma un jauninājumu attīstību;

* „Izglītība visiem” – veicināt vienādas iespējas izglītībā; attīstīt Ziemeļvalstu izglītības pārstāvju un institūciju sadarbību un veicināt kopējas Ziemeļvalstu un Baltijas valstu izglītības telpas izveidi;

* stiprināt Ziemeļvalstu valodu un kultūru, kā arī savstarpējo Ziemeļvalstu un Baltijas valodu un kultūru izpratni;

* stiprināt saikni starp skolu izglītību un darba dzīvi.

Jau vairākus gadus Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums regulāri izmanto šīs programmas sniegtās iespējas. Šīs programmas ietvaros profesionālās izglītības iestāde realizēja vairākus projektus.

Pirmais projekts ir „\\path\to\the\future.txt” (Nr. NPJR-2022/10154), kurā koordinators bija Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums, bet partneri – Sudurnesjas skola Islandē un VESK centrs Lietuvā.

„Šī projekta ideja mums kopā ar partneriem radās jau 2020.--2021. gadā. Mēs vēlējāmies attīstīt skolotāju informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) prasmes un apmainīties ar pieredzi. Īpaša uzmanība tika pievērsta IKT skolotājiem, kas strādā enerģētikas, elektroenerģētikas un atjaunojamās enerģijas jomā. Sākotnēji notika sagatavošanās vizīte, kuras laikā sagatavojām visu projektam nepieciešamo dokumentāciju un aizpildījām dalības pieteikumu. Šis pieteikums tika apstiprināts, un mēs pagājušajā mācību gadā piedalījāmies trīs lielos pasākumos. Vispirms ciemiņus uzņēmām mēs. Novembra beigās un decembra sākumā pie mums viesojās četri skolotāji no Lietuvas un tikpat -- no Islandes. Mēs demonstrējām sava tehnikuma tehnisko bāzi un visas tās sniegtās iespējas. Tāpat skolotājiem bija iespēja pārrunāt, kas būtisks notiek enerģētikas nozarē, kā enerģētiku var apvienot ar IKT un kādas zināšanas un prasmes tam nepieciešamas.

Februārī četri mūsu pedagogi devās uz Islandi, kur iepazinās ar Sudurnesjas skolas darbu. Uzzinājām daudz interesanta, tostarp par pedagogu atalgojumu, slodzi un izglītojamo skaitu. Islandes pasniedzējiem nav jāuztraucas par atalgojumu un viņiem nav jāstrādā no rīta līdz vakaram, kā mūsu skolotājiem. Būtiski atšķiras arī tas, kā skolēni uztver mācību procesu. Viņiem ir daudz praktisko nodarbību, bet pedagogiem -- daudz lielāka brīvība,” pastāstīja projekta vadītāja Sandra Celmiņa.

Noslēdzošais brauciens šī projekta ietvaros bija uz Lietuvu, uz Viļņu, kur atrodas VESK centrs. Projekta dalībnieki uzzināja, kā šajā iestādē rit darbs enerģētikas jomā, savukārt visu braucienu rezultātā tika konstatēts, ka IKT jomā starp iesaistītajām skolām nav īpašu atšķirību. Turklāt šī brauciena laikā skolotāji arī apkopoja visu projektā gūto informāciju un labās prakses piemērus.

Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums piedalījās vēl divos Nordplus programmas projektos, bet par tiem pastāstīsim vēlāk.

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.