„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. oktobris
Trešdiena
Daiga, Dinārs, Dinija
+6.5 °C
daļēji mākoņains

Veido īpašas atbalsta grupas vecākiem

Vecāki, kuru bērni veikuši kādu noziedzīgu nodarījumu vai arī cietuši no tā, izjūt kaunu, bailes, neziņu, kā rīkoties tālāk un kādu palīdzību sniegt saviem bērniem. Sākts jauns projekts, kurā tiek veidotas atbalsta grupas šādiem vecākiem. Tā ir iespēja runāt par savām problēmām, atklāt savas patiesās emocijas un nebaidīties no nosodījuma. Viena no šādām grupām darbojas arī Daugavpilī

Atbalsta grupās Rīgā un reģionos notiek nodarbības, kurās ir iespējams satikties ar vecākiem, kuri nonākuši līdzīgās situācijās, saskaroties ar noziedzīgu nodarījumu. SIA “OnPlate” īsteno Labklājības ministrijas projektu ar mērķi izveidot priekšnosacījumus vecāku atbalsta grupu nodrošināšanai reģionos, lai stiprinātu vecākus vai personas (vecvecākus, audžuvecākus, aizbildņus), kuras aprūpē bērnus, kuri cietuši noziedzīgos nodarījumos vai veikuši noziedzīgus nodarījumus. Atbalsta grupas palīdz apzināties notikušo un izvērtēt tā sekas, pārvarēt kauna un pāridarījuma sajūtu, iegūt zināšanas un prasmes, kā nodrošināt bērnam nepieciešamo atbalstu un palīdzību, kā arī sniegt grupas atbalstu notikušajā un līdzsvara atgūšanā.


Viens no nodarbību dalībniekiem ir Sergejs, vientuļais tēvs, kurš audzina dēlu. Kāpēc viņš ir šajā grupā, Sergejs nevēlas atklāt, taču norāda -- ir svarīgi, ka tajā viņš tiek uzklausīts bez aizspriedumiem. Sergejs ir viens no sešiem grupas dalībniekiem, kurā aicināti tie vecāki, kuru bērni ir vai nu paši veikuši kādu noziedzīgu nodarījumu vai arī cietuši no tā.


Sergejs, nodarbību apmeklētājs: „Mamma aizgāja, paliku viens ar dēlu. Uzaicināja piedalīties. Šeit uzzinu daudz ko jaunu, tas man palīdz. Uzzināju par skolu, par likumiem, ko darīt, ja bērnu aizskar skolā, par likumpārkāpumiem.”

Pēc tam, kad bērns ir pats veicis noziedzīgu nodarījumu vai cietis no tā, kādu laiku ar viņu strādā eksperti. Pēc tam viss smagums gulstas uz vecāku vai atbalsta personu pleciem, taču nereti viņiem trūkst padoma. Svarīgi ir arī tas, ka šīs grupas ir slēgtas.

Svetlana Puškele, sociālā darbiniece: „Tas nav izglītības pasākums, tas ir vairāk stāsts par atbalstu, sapratni, kādas emocijas bija, kāpēc bija noziedzīgs nodarījums, vai otrādi. Tas ir stāsts un iespēja izrunāties. Grupas ir slēgtas, pirmajā nodarbībā mēs izstrādājām grupas noteikumus ar vecākiem, viņiem tas iepatikās, un jau pirmajā nodarbībā viņi sāka atvērties gan man, gan pārējiem, un saprast, ka šāda problēma nav tikai viņu ģimenē, līdzīgi klājas arī daudziem citiem.”

Šis ir jauns projekts, ko īsteno Labklājības ministrija sadarbībā ar sociālajiem dienestiem, veidojot atbalsta grupas vecākiem visā valstī.

Ieva Kaša, SIA “OnPlate” projektu koordinatore: „Šis pakalpojums tiek finansēts no noziedzīgi iegūtu līdzekļu konfiskācijas fonda. Tas ir fonds, kurā tiek ieguldīti līdzekļi, kas tiek kādam konfiscēti.”

Mācībās, lai vadītu un veidotu šādas grupas, piedalījušies 23 speciālisti. Grupas šobrīd izveidotas Daugavpilī, Liepājā, Rīgā, Jūrmalā, kā arī Kuldīgā, Jēkabpilī, Rucavā un Limbažu novadā.

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.