„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. oktobris
Trešdiena
Daiga, Dinārs, Dinija
+6.5 °C
daļēji mākoņains

Bērniem ar autiskā spektra traucējumiem trūkst atbalsta reģionos

Bērniem ar autiskā spektra sindromu reģionos pietrūkst atbalsta -- rindas pie speciālistiem ir garas, trūkst ekspertu, kuri profesionāli un ātri spēj veikt diagnostiku. Vecāku lielākais atbalsts ir citi vecāki, kuri saskārušies ar līdzīgām problēmām un dibinājuši Autisma apvienību. Jau gadu visā valstī tiek rīkotas arī īpašas nodarbības.

Latvijas Autisma apvienība projekta ietvaros aicina ģimenes, kuras audzina bērnus ar autismu, uz īpašiem pasākumiem, kuros notiek dažādas nodarbības. Daugavpils pasākumā notika divas aizraujošas darbnīcas -- "Tehnoloģiju darbnīca" un "Radošā darbnīca", kurās piedalījās gan bērni un jaunieši ar autismu, gan viņu vecāki, brāļi un māsas. “Tehnoloģiju darbnīca” piedāvā iespēju apgūt gan vizuālās programmēšanas pamatus uz "Scratch" platformas bāzes, gan nopietnāku kodēšanu "Python" platformā. Darbnīcā bērni un jaunieši spēlējās ar LEGO SPIKE PRIME atjauninājumiem, kas palīdzēs attīstīt tehnoloģiskās prasmes un atklāt jaunus talantus.

“Radošā darbnīca” piedāvā daudzveidīgas aktivitātes -- darbs ar mālu, lielās grīdas spēles pagalmā, zīmēšana uz asfalta un ziepju burbuļu pūšana. Šīs aktivitātes palīdz bērniem attīstīt radošās prasmes un vienlaikus izbaudīt laiku brīvā dabā.

Nodarbībā piedalījās arī četru bērnu mamma Santa. Vecākajam dēlam tika atklāts autiskais sindroms un viņai tagad nākas pielāgot savu dzīvi.


Santa Zīmele, četru bērnu mamma: „Līdz diagnozei mums ceļš bija tāls. Diezgan agri sāka runāt un viņam bija labi attīstības rādītāji, taču citi simptomi liecināja, ka viņa attīstībā nav gluži normāla.”

Nodarbības organizē Irmgarde -- arī viņas meitai ir autiskā spektra traucējumi. Ja bērni atrod kopīgu interesi, viņi sāk sadarboties, un autistiem tas ir ļoti svarīgi.


Irmgarde Košeļeva, Latvijas Autisma apvienības projektu koordinatore: „Atrast bērnu īpašos talantus, dot viņiem iespēju sevi izmēģināt dažādās jomās. Vai tās ir kustības, stafetes spēle, kas ir sadarbība, jo tas ir svarīgi, dažādi muzikālie talanti, kas mums ir, kā arī lego, programmēšana, robotika, tehnoloģijas.”

Gan Irmgardi, gan Santu satrauc garās rindas pie speciālistiem, kā arī viņu pieejamība reģionos, tāpēc dibināta Latvijas Autisma apvienība. Rīkot nodarbības novados ir izaicinoši, jo nav prognozējama atsaucība, grūti arī atrast un uzrunāt vecākus, jo pēc iepriekšējās ne tik labās pieredzes viņi uzmanīgi izvēlas pasākumus un nodarbības, ko apmeklēt.


Bērniem ar aizdomām par autiskā spektra traucējumiem vai bērniem, kuriem autiskā spektra traucējumi ir tikko diagnosticēti, ir pieejami šādi valsts apmaksāti veselības aprūpes pakalpojumi:

· • autisma diagnostikas novērošanas instruments jeb ADOS – diagnosticējošais pakalpojums, kuru var saņemt neatkarīgi no Agrīnās intervences pakalpojuma;

* agrīnās intervences pakalpojums bērniem ar autiskā spektra traucējumiem – ārstējošais pakalpojums, kurā pie nepieciešamības var tikt izmantots arī ADOS.


Papildu tam ir pieejami arī citi pakalpojumi, kas nepieciešami atbilstoši indikācijām, t.sk. ģimenes ārsta pakalpojumi, pediatra pakalpojumi u.c.


 Plašāka informācija par minētajiem pakalpojumiem

Agrīnā intervence

Agrīnās intervences pakalpojums ir balstīts uz nefarmakoloģisko pieeju. Tas ir agrīnu pasākumu kopums, kas tiek nodrošināts, kad ir aizdomas par autiskā spektra traucējumiem vai autiskā spektra traucējumi ir tikko diagnosticēti. Valsts apmaksāta agrīnā intervence ir pieejama bērniem līdz 6 gadu vecumam (prioritāri sniedzot pakalpojumu bērniem līdz 3 gadu vecumam). Agrīnās intervences programma bērniem ar autiskā spektra traucējumiem palīdz bērniem iegūt pamatprasmes, kuras viņi parasti apgūst pirmajos dzīves gados (fiziskās prasmes, domāšanas prasme, komunikācijas prasmes, sociālās prasmes, emocionālās prasmes).


Tās ietvaros bērniem tiek nodrošināts multiprofesionāls pakalpojums, kas sevī ietver lietišķās uzvedības analīzi jeb ABA, kognitīvi biheiviorālo terapiju (KBT), ergoterapiju, audiologopēdiju, fizioterapiju, mūzikas terapiju, kā arī uztura speciālista, psihologa, speciālā pedagoga un ārsta konsultācijas. Katram bērnam programma tiek izstrādāta individuāla un sniegta atbilstoši bērna vajadzībām.

Lai saņemtu valsts apmaksātu agrīnās intervences pakalpojumu, ir nepieciešams ģimenes ārsta vai sekundārās ambulatorās veselības aprūpes ārsta-speciālista nosūtījums.

 

ADOS


ADOS tests ir standartizēta metodika, ar kuras palīdzību var novērtēt bērna attīstības īpatnības vairākās jomās - komunikācijā, abpusējā sociālajā mijiedarbībā, ierobežotā un atkārtotā uzvedībā, spēlēšanās procesā u.c. Tas ir viens no instrumentiem autiskā spektra diagnostikā. ADOS instrumenta sastāvā iekļautās strukturētās aktivitātes un materiāli izpētes procesā ļauj veidot standarta situācijas, kurās var izpausties dažādas uzvedības formas, kas, savukārt, ir svarīgas diagnostikas procesā.

Lai saņemtu valsts apmaksātu ADOS testu, ir nepieciešams psihiatra vai bērnu psihiatra nosūtījums.


Līga Radiņa, Latvijas Autisma apvienības projektu vadītāja: „No sākuma vecāki uztraucās -- kā bērns tur jutīsies un kā būs, bet viņi tur sabija piecas stundas un visu šo laiku redzēja, ka bērns labprāt darbojas ar šiem māliem, labprāt strādā ar robotiku, varbūt viņš nekad nav mēģinājis, bet viņš pat programmē un dara.”


Projekts reģionos tiek īstenots vienu gadu. Nodarbības tiek rīkotas tur, kur ir vislielākā atsaucība. Lielākā problēma Latvijā ir tā, ka diagnostika ir ilga - gan garo rindu, gan speciālistu pieejamības dēļ. Valsts apmaksā veselības aprūpes un diagnostikas pakalpojumus. Šobrīd oficiāli reģistrēti aptuveni 500 bērnu ar autiskā sindroma spektru, taču viņu skaits noteikti ir lielāks.

 

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.