„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. septembris
Ceturtdiena
Muntis, Verners
+16.5 °C
daļēji mākoņains

Daugavpils uzņēmēji turpina pārsteigt

Jau vienpadsmito reizi Daugavpils pilsētas dome rīkoja grantu programmas “Impulss” konkursu. Un vienpadsmito reizi pilsētas uzņēmēji, kuri konkursam iesniedza interesantākās biznesa idejas, saņēma vietējās pašvaldības finansiālu atbalstu.

Pagājušā gada nogalē Saules skolas konferenču zālē tika nosvinēta grantu programmas „Impulss” desmitgade. Svinīgajā pasākumā pulcējās liels skaits cilvēku -- pašvaldības pārstāvji, žurnālisti un „Impulsa” galvenie varoņi -- uzņēmēji, kuri šo gadu laikā iesniedza savas biznesa idejas un, pateicoties pilsētas domes finansiālajam atbalstam, varēja tās īstenot. Desmit gadu laikā pašvaldība atbalstīja 93 projektus, kopējais pilsētas budžeta finansējuma apjoms -- 505 000 eiro, radītas 379 jaunas darba vietas un kopējais ar programmas palīdzību izveidoto uzņēmumu apgrozījums pagājušā gada beigās. bija vairāk nekā 16 miljoni eiro.

Tie ir oficiālie dati, un tie ir iespaidīgi. Turklāt visi šie projekti ir neparasti un interesanti. Rotaļlietas, saldumi, informācijas tehnoloģijas, laivu ražošana, tūrisms, pašapkalpošanās autoserviss, ceptuves. Un tā ir tikai neliela daļa no tā, kas ir sasniegts grantu programmas „Impulss” īstenošanas desmit gados.

Jāpiebilst, ka svinīgā pasākuma laikā viesi varēja demonstrēt savas zināšanas interaktīvā spēlē “Cik labi tu zini programmu „Impulss”?”, sekot līdzi programmas „Impulss” dalībnieku “Biznesa cīņām”, kā arī piedalīties tīkla sesijā.

Veiksmīga uzņēmējdarbība -- pilsētas attīstības atslēga

Iespējams, šodien tikai retais daugavpilietis nezina ceptuvi „Nekomimi”. Šeit var iegādāties vienas no gardākajām maizītēm ne tikai mūsu pilsētā, bet, varbūt, arī visā Latgalē. Arī šim uzņēmumam viss sākās ar dalību programmā „Impulss”. Īpašnieki Jonšens Hsu un viņa sieva Tatjana Belicka-Hsu saņēma grantu 2020. gadā. Tas bija smags laiks ne tikai uzņēmējdarbībai, jo togad sākās Covid-19 pandēmija. Atliek vien iedomāties, kā šajā šausmīgajā laikā nācās strādāt uzņēmējiem, īpaši pakalpojumu un ēdināšanas jomā. Un vēl sarežģītāk bija tiem, kas tikai uzsāka savu biznesu. Taču jaunieši tika galā ar šo izaicinājumu.

“Mēs bijām tikko apprecējušies, vīrs atbrauca uz šejieni un mums vajadzēja kaut ko darīt. Un tad mēs nolēmām, ka labāk ir sākt savu biznesu. Neskatoties uz visām kovidlaika grūtībām un likstām, mums viss izdevās, un, iespējams, tāpēc, ka mēs tur dzīvojam. Tur ir mūsu dvēsele, tur dzimst visas mūsu idejas. Nevajag baidīties, vajag mēģināt. Ir jāsaprot un jātic tam, ka izdosies vislabākais projekts,” ir pārliecināta Tatjana Belecka-Hsu.

Un viņa to pierāda nevis vārdos, bet darbos. Šogad īsi pirms Daugavpils dzimšanas dienas svinībām tika atvērta vēl viena kafejnīca “Nekomimi”, kas atrodas Viestura ielā 61/63.

Vēl viens veiksmīgs projekts ir pašapkalpošanās autoserviss “Mana garāža”. Patiesībā manas zināšanas par automašīnām ir amatiera līmenī, bet mans brālis Edgars par tām zina ļoti daudz. Viņš visu laiku sapņoja par savu riepu servisu. Saprotams, ka atnākt uz domi un prasīt naudu šādas idejas īstenošanai ir muļķīgi, -- neviens to tāpat vien nedos. Sāku domāt, kādu jauninājumu varētu ieviest autoservisā, un tā radās ideja izveidot pašapkalpošanās autoservisu. Kamēr gatavoju biznesa projektu, tas mani pa īstam aizrāva. Atradām ēku pie CSDD, tā ir ļoti laba vieta. Pēc tam, kad domē saņēmu atteikumu, sāku īstenot šo ideju par saviem līdzekļiem. Un, kad gandrīz viss jau bija gatavs, vienā no pilsētas portāliem bija ievietots raksts par mani kā jauno uzņēmēju. Un tad zvaigznes sastājās tā, ka viens no programmas “Impulss” uzvarētājiem nevarēja realizēt savu ideju, domē, acīmredzot, izlasīja rakstu par manu projektu, un galu galā es saņēmu šo naudu,” pavēstīja servisa īpašnieks Ēriks Beinarovičs.

Prātā nāk uzņēmums “Funny Land” -- vieta, par kuru jūsmo visi pilsētas bērni un kur viņi vislabprātāk svin savu dzimšanas dienu. Tā kā esmu sešgadīga zēna mamma, jāatzīst, ka telpa jārezervē vairākus mēnešus pirms svētku pasākuma.

Interesantu projektu skaitā, kas saņēmuši pašvaldības atbalstu, ir “Magic Steam”. Šis ir jauns, inovatīvs pakalpojums, kas nodrošina ne tikai apavu, bet arī daudzu citu tekstilizstrādājumu dziļu tīrīšanu, žāvēšanu un ozonēšanu (dezinficēšanu). Apavu ozonēšana jeb dezinfekcija ir inovatīvs risinājums, lai saglabātu apavu kvalitāti un uzlabotu pēdu un nagu veselību. Šis uzņēmums tika atvērts nesen, taču daudzi jau ir novērtējuši sniegtā pakalpojuma augsto kvalitāti.

Šo sarakstu var turpināt ļoti ilgi -- ar vienu avīzes numuru būs par maz, lai pastāstītu par visiem veiksmīgajiem uzņēmējiem, kuri saņēmuši savu “Impulsu”.

"Impulss" pārsteidz 11. reizi

Tā šīgada konkursu raksturoja Pilsētas saimniecības un attīstības komitejas priekšsēdētājs Igors Aleksejevs. “Jau vienpadsmit gadus Daugavpilī norisinās grantu programmas “Impulss” konkurss, kura mērķis ir atbalstīt jaunos uzņēmējus, palīdzēt īstenot interesantas biznesa idejas un radīt jaunas darba vietas pilsētā. Un arī šis gads nebija izņēmums. Neskatoties uz šogad ārkārtīgi ierobežotajām pilsētas budžeta iespējām, pašvaldība saglabāja grantu programmas “Impulss” finansējumu līdzšinējā apjomā -- 60 000 eiro. Vienam granta saņēmējam konkursa pieteikumā paredzēto atbalstāmo izmaksu minimālais granta apmērs ir no 5000 eiro un maksimāli pieļaujamais grants ir līdz 15 000.. Uzņēmējdarbība rada darba vietas, tāpēc, atbalstot uzņēmējus, palīdzam samazināt bezdarba līmeni, kas veicina iedzīvotāju ienākumu pieaugumu un dzīves kvalitātes uzlabošanos,” laikrakstam „Latgales Laiks” sacīja Igors Aleksejevs.

 

Šogad no daudzajiem iesūtītajiem projektiem atbalstu saņēma septiņi

* Santa Dzalbe-Sologuba -- „„Chocolate BOM” – šokolādes bumbiņas ar prieka garšu!”

* SIA “Task PRO” -- mehāniskā lentzāģa “OPTIsaw SD 500” iegāde mēbeļu metāla detaļu griešanai

* SIA “Siltuma eksperts” -- pakalpojumu attīstība ar FuranFlex tehnoloģiju

* Mihails Sverdlovs -- inovatīvu metožu ieviešana rehabilitācijas pakalpojumos

Jekaterina Ļebedeva -- „Bonati bubble tea”

Elgars Suhockis -- „Brīvdabas kinoteātris SKY CINEMA”

Dmitrijs Juškovs -- „Green Serviss”

Idejas ir interesantas un gana oriģinālas mūsu pilsētai. Piemēram, brīvdabas kinoteātris. Mēs jau sen gaidījām kaut vai vienu vietu, kur varētu noskatīties filmas vai multfilmas, atpūsties ģimenes lokā vai draugu kompānijā. Nesen sāka darboties kinoteātris Kultūras pilī Ķīmijas apkaimē, un drīzumā būs pieejams arī kinoteātris, kurā filmas tiks rādītas brīvā dabā, kas ir ļoti svarīgi vasarā.

Ļoti aktuāls ir arī jaunā fizioterapeita Mihaila Sverdlova piedāvātais projekts, pie kura jau tagad ir cilvēku rinda, kuri vēlas iziet rehabilitācijas un fizioterapijas kursu. M. Sverdlovs ir pierādījis sevi kā kompetentu un ļoti labu speciālistu. Un tagad, pateicoties pašvaldības atbalstam, ir gatavs pilnveidot piedāvātos pakalpojumus.

„Šokolādes bumbiņu” projekta autore Santa Dzalbe-Sologuba pastāstīja, ka viņa kopā ar partneri Johannu Gedroicu jau kādu laiku veido šīs saldās bumbiņas, kas priecē gan bērnus, gan pieaugušos. “Šokolādes bumbiņas ir piepildītas ar kakao un maršmelova zefīriem. Un, ieliekot tās krūzē, pievienojot karstu pienu, zefīri „izšauj”. Sanāk tāda savdabīga uguņošana. Bērniem tas ļoti patīk, kā arī ir ļoti garšīgi. Mūsu bumbiņas var būt lieliska dāvana dzimšanas dienā vai jebkuros citos svētkos. Mēs aktīvi attīstām savu projektu. Uz Ziemassvētkiem mums bija milzumdaudz pasūtījumu, turklāt no visas Latvijas, ne tikai no Daugavpils. Mēs šajā īsajā laika posmā esam pārdevušas gandrīz pusotru tūkstoti bumbiņu, mēs tiešām strādājām dienām un naktīm, lai paspētu. Pateicoties programmai „Impulss”, mums būs iespēja iegādāties labāku aprīkojumu, lai ražotu mūsu gardās burvju bumbiņas. Tajā pašā laikā pasūtījumu varēsim izpildīt ātrāk, lai nebūtu ilgi jāgaida,” sacīja Santa Dzalbe-Sologuba.

Vēlam uzņēmējiem veiksmi! Lai viņu bizness plaukst un attīstītās. Jo no viņiem ir atkarīga arī Latvijas otrās lielākās pilsētas ekonomikas nākotne.

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.