„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.4 °C
apmācies

Latgales radio un galvaspilsētas pasūtījuma dzirnas

Kas noticis ar Latgales radio? Kāpēc vairs ierastajā kanālā neskan latgaliešu dziesmas un nedzirdam iemīļotos raidījumus, tā vietā jāklausās krievu radio? Vai tiesa, ka Latgales radio ir pārdots, šonedēļ jautāja daudzi “Latgales Laika” lasītāji.

Pilnu tekstu lasiet «Latgales Laiks» drukātajā vai PDF versijā.

Komentāri

06.02.2009 11:46
Aldis Cimoška, aldis.cimoska@parmainas.lv
„Sabiedrība citai politikai” pieprasa NRTP skaidrojumu par „Latgales radio” atteikšanos raidīt latgaliešu valodā pēc radio īpašnieka maiņas Informācija sagatavota 2009. gada 5. februārī. „Sabiedrība citai politikai” (SCP) pieprasa Nacionālajai Radio un televīzijas padomei (NRTP) izmeklēt gadījumu, kad radiostacija „Latgales radio” pārtraukusi raidīšanu latgaliešu valodā. Kā zināms, frekvence „Latgales radio” tika piešķirta tieši ar mērķi sekmēt latgaliešu valodas un kultūras saglabāšanu un attīstību. „Latgales radio” tās sākotnējā īpašnieka un direktora Valda Labinska vadībā bija kļuvis par tautā iemīļotu un populāru radio staciju un bija viens no nozīmīgākajiem projektiem, kas kalpoja latgaliskās identitātes uzturēšanai. Diemžēl šāda medija pastāvēšanā nebija ieinteresētas ne valsts, ne arī Latgales pašvaldības. Saskaņā ar Valda Labinska stāstīto, finansējums, ko „Latgales radio” atvēlējušas visas pašvaldības kopā decembrī, bija 1000 lati, bet viņa personīgais ieguldījums – 3000 lati. „Nav saprotams, kāpēc, nomainot īpašnieku, „Latgales radio” var piespiest tik radikāli samazināt latgaliski raidītās programmas, jo tas esot komerciāli izdevīgāk. Mēs visi zinām, ka raidīšanas frekvence „Latgales radio” tika piešķirta, pamatojoties uz faktu, ka šī raidstacija būs latgaliešu valodā. „Latgales radio” strādā fanātiski latgaliešu valodas kopēji, tāpēc atliek vien paust nožēlu, ka jaunie īpašnieki likuši pārtraukt pārraides latgaliešu valodā,” satraukta ir SCP valdes locekle, SCP Rēzeknes nodaļas vadītāja Gundega Rancāne. SCP uzskata, ka NRTP nekavējoties ir jāsāk šās lietas pārbaude un gadījumā, ja jaunie „Latgales radio” īpašnieki nepieņems lēmumu atgriezties pie raidījumu translācijas latgaliešu valodā, NRTP raidīšanas frekvence jaunajiem īpašniekiem ir jāanulē. SCP uzskata, ka valsts nedrīkst pieļaut šādas radiostacijas nonākšanu finansiālās grūtībās un valstij bija jādotē „Latgales radio”, lai raidstacija nenonāktu finansiālās grūtībās un sekmētu latgaliešu valodas un Latgales kultūras saglabāšanu. SCP Rēzeknes nodaļas vadītāja Gundega Rancāne SCP Daugavpils nodaļas biedrs Aldis Cimoška