„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.3 °C
apmācies

Jaunbūves iedzīvotāji nevēlas apbedīšanas pakalpojumu kompleksa būvniecību

Pagājušajā nedēļā „Latgales Laiks” saņēma Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājam un deputātiem adresētās atklātās vēstules kopiju. Iedzīvotāji tajā lūdz pārskatīt lēmumu būvēt apbedīšanas pakalpojumu kompleksu Siguldas ielā 16b.

Vēstules autori uzskata, ka ieplānotā būvniecība būtiski skar Jaunbūves iedzīvotāju lielākās daļas intereses. Apkārtējo māju iedzīvotāji pārsvarā nezināja par ieplānoto būvniecību, kā arī to, ka notiek šī projekta apspriešana. Vēstulē teikts, ka tamlīdzīgam kompleksam būtu jāatrodas pilsētas nomalē, tālāk no dzīvojamām mājām – tāda ir Eiropas prakse. Tāda ēka, pat, ja tā veidota mūsdienīgā arhitektūras stilā, neapslēps pieaugušo un bērnu acīm bēru procesijas, vainagus, zārkus, raudošus cilvēkus un sēras.

Mikrorajonā ir daudz ģimeņu ar maziem bērniem, viņiem, pirmkārt, ir nepieciešams parks pastaigām ar bērniem, rotaļu laukumi.

„Apbedīšanas pakalpojumu kompleksā ir ieplānotas divas atvadīšanās zāles un piecas telpas mirušajiem. Bet kur būs bēru procesiju automašīnu stāvvietas? Iekšējā stāvvieta ar ieplānotajām 14 vietām neglābs situāciju, jo vismaz pusi no tām aizņems dienesta transportlīdzekļi. Un kur mašīnas novietos visi pārējie? Vai iepretī mūsu dzīvojamajām mājām?”, - satraucas vēstules autori.

Pilsētplānošanas un būvniecības departamenta vadītāja pienākumu izpildītāja Santa Pupiņa atzīmēja, ka iedzīvotāju neapmierinātību var saprast, bet pastāv Būvniecības likums un normas, uz kuru pamata notiks turpmākā darbība. „Jebkurā gadījumā departaments centīsies rīkoties cilvēku interesēs. Jāatzīmē, ka šis zemes gabals ir privātīpašums, pašvaldība var ietekmēt tā apbūvi, tikai pamatojoties uz likumu. Sabiedriskā apspriešana notiek pirms katra nozīmīga objekta būvniecības, un problēmu ar iedzīvotāju informēšana parasti nav bijis, jo tajā iesaistījās arī plašsaziņas līdzekļi. Tas, ka deputāti atļāva turpināt projekta īstenošanu, nenozīmē, ka tuvākajā laikā sāksies celtniecība. Pasūtītājam ir jāiesniedz visām prasībām atbilstošs projekts. Vēl būs daudzi posmi, kuros projekts tiks detalizēti pētīts, un vietējo iedzīvotāju viedoklis var to ietekmēt.

Visu rakstu lasiet 22.oktobra numurā.