„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
apmācies

Lietuvas piena blokāde neietekmē piena cenas

Lietuvas piena blokāde, ko ir noteikusi Krievija, neietekmē piena iepirkuma cenu, tā oktobrī ir mazliet pieaugusi, „Latgales Laikam” uzsvēra gan piensaimnieki, gan piena iepircēji.

Sventes pagasta z/s „Stārķi” saimnieks Roberts Jonāns teica, ka piena iepirkuma cenas nekrīt, tās arī diezin vai kritīs, jo piens ir tas produkts, ko pirks vienmēr.

Tāpat arī Līksnas pagasta SIA „Kļavas V” īpašnieks Viktors Kalāns, tikko atgriezies no Lietuvas un Polijas, kur piedalījās Polijas piena ražotāju savienības pasākumā, pauda, ka blokāde saimniecības un pārstrādes kombinātus lielākoties neskar, izņemot tos, kuri bija orientēti tikai uz Krievijas tirgu. „Piens ir vajadzīgs visiem -- Japānai, Ķīnai. Polijā tagad piena cena strauji aug, tā jau ir sasniegusi Ls 0,32 litrā. Es domāju, ka tie, kas pienu un piena produkciju tirgoja Krievijai, atradīs citu tirgu,” atzina piensaimnieks.

Kā pastāstīja SIA „EEMR Transport” pārstāve Emīlija Pēce, arī Latvijā vidējā piena iepirkuma cena oktobrī, salīdzinot ar septembri, ir pieaugusi no Ls 0,23 līdz Ls 0,24 par litru. Lietuvas kolēģi, ar kuriem sadarbojas uzņēmums, turpina iepirkt pienu par labu cenu.

„A/s „Preiļu siers” ar piensaimniekiem ir noslēdzis līgumus, mēs pildām savas saistības, tāpēc Lietuvas piena blokādes mums nerada nekādas galvassāpes,” teica uzņēmuma „Preiļu siers” valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts.

Tikmēr zemnieku kooperatīva „Trikāta” direktors Raimonds Freimanis prognozēja, ka piena blokāde nebūs ilga, Lietuvas kombināti tādus ierobežojumus bija piedzīvojuši jau iepriekš. „Tepat Latvijā piena iepirkuma cena ir augsta visu rudeni. Krievijas aizliegums varētu ilgt divus mēnešus. Ja ilkāk, tad gan varētu sākties debates par piena iepirkuma cenām.”