„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+8.0 °C
apmācies

Zīmeļu ģimenes "Oga" Preiļos

Jau piecus gadus Preiļos veiksmīgi darbojas Zīmeļu ģimenes lielveikals „Oga”, kas kļuvis ne tikai par iecienītu iepirkšanās vietu novada ļaudīm, bet arī popularizē latgaliskās vērtības un pamazām top par savdabīgu kultūras centru. Uzsākot uzņēmējdarbību, Ingūna un Aigars atraduši savu „odziņu” un ir gatavi dalīties pieredzē arī ar citiem. Viņi lepojas ar savām saknēm un valodu, redz pašu un bērnu nākotni tikai Latvijā, ar optimismu raugās nākotnē, uzmundrinot ne tikai viens otru, bet arī apkārtējos. Zīmeļi ir arī vieni no kandidātiem Latgales Kultūras gada balvai "Boņuks" nominācijā "Saimnieks".

„Loba dīna!” tā veikala „Ūga” darbinieki laipni sagaida katru apmeklētāju. Ogūrči burkuos, kampetys, sykalads, sipisņīks, svīksteņš, ozbors – šīs un citas izkārtnes latgaliešu valodā raisa pozitīvas emocijas. Preiļos dzimušajiem veikala īpašniekiem latgaliešu valoda ir īpaši nozīmīga, to lieto ikdienā ģimenē, arī biznesa sfērā, jo tā pat palīdzot labāk saprasties. Aigara izrunā pat nav jūtams raksturīgais latgaliskais akcents, par to jāpateicas viņa latviešu valodas skolotājiem, kas iekaluši pareizu platā un šaurā „e” lietošanu.

Kad tapis viņu tirdzniecības centrs, ilgi domājuši par nosaukumu. Aigaram bijusi ideja to nosaukt „Reiga”, lai cilvēkiem būtu asociācijas ar galvaspilsētu, arī skanētu interesanti – „braukšu da Reigai”. Taču skanīga un latgaliska nosaukuma meklējumos atbilde radusies pati.

Visu rakstu lasiet 13. februāra numurā.