„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.6 °C
apmācies

Ja ideja ir svarīga, viss pārējais var pagaidīt

Dzejniece Ineta Atpile-Jugane savā darbavietā Latgales kultūrvēstures muzejā Rēzeknē neskaita darba stundas, ja vien tobrīd ir radošais vilnis. Tāds bija arī šoruden, kad vajadzēja pabeigt darbu pie filmas par Latgales dziedātāju Aiju Rimšu „Īsamirdzi zvaigznem leidza”, kuras pirmizrāde bija 17.oktobrī un tā ir skatāma daudzviet Latgalē. „Latgolys entuziastu grupys „Biļdis”” veidotās dokumentālās filmas ieceres autore ir Ineta. Savukārt ceļu pie mazajiem lasītājiem šogad sākusi viņas dzejoļu grāmata „Otkon giunu sapynus” ar pašas meitiņas ilustrācijām.

Visi Inetas lielie paveiktie darbi esot notikuši, pateicoties radošajam vilnim – tu aizķeries aiz tā, un viss aiziet! Tā bijis ar pirmo dzejas grāmatu „Neatburtā uguns” (2001). Otrā grāmata „Reveranss. Sarkans uz sarkana” izdota 2008.gadā, bijušas arī daudzas publikācijas kopkrājumos un periodikā.

Iecere filmai par Aiju radusies pirms kāda laika: „Tai dienā, kad Aija aizgāja, es to sev nosolījos. Es nebiju bērēs, jo man bija maziņš bērns, kam nu jau ir desmit gadi. Es lasīju ābolus, bija miglaina diena, un es domāju, ka negribu braukt, es gribu atcerēties Aiju tādu, kāda viņa bija. Viņa bija man dvēseliski tuvs cilvēks. Gāja laiks, un es bieži atgriezos pie domas, ka kaut ko vajadzētu. Bija doma par grāmatu, bet šķita, ka tā neparādīs dzīvo cilvēku. Tuvojās Aijas aiziešanas desmitgade, un es nolēmu, ka filmu vajag uz to.” Idejas īstenošanās iesaistījās gan Aijas mamma, gan viņas menedžeris, kas iedevuši gadiem krātos materiālus. Ineta atzīst, ka cilvēki, kas piekrita piedalīties, ir līdzīgi pašai Aijai – drusciņ traki, nesavtīgi, atklāti.

Foto: Ineta filmas pirmizrādē kopā ar operatoru un montāžistu Sergeju Čakānu

Visu rakstu lasiet 6. novembra numurā.