„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+17.9 °C
nedaudz mākoņains

Ķīniešu valoda iekaro Daugavpili

Aleksandrs Rube

30. maijā laukumā iepretī Daugavpils Universitātes vecajam korpusam notika „Valodu gadatirgus”. Humanitārās fakultātes darbinieki pastāstīja par valodu, tostarp ķīniešu valodas, mācīšanās perspektīvām.

Pasākuma rīkošana bija pieskaņota īpašam notikumam – Latvijas Universitātes Konfūcija institūta delegācijas vizītei. Šoreiz Daugavpilī viesojās profesors Šan Cjuaņju un profesors Pēteris Pildegovičs. Viņi atbrauca, lai apspriestu ķīniešu valodas kā otras svešvalodas pasniegšanas iespējas universitātē. Ja sarunas būs veiksmīgas, ķīniešu valodu varēs izvēlēties līdz ar franču, spāņu, zviedru, vācu vai poļu valodas kursiem.

Latvijā aug interese par ķīniešu valodu, kas pasaulē tiek plaši lietota. To apliecina Konfūcija klašu izveidošana – tās ir bezpeļņas institūcijas ķīniešu valodas popularizēšanai ārvalstīs. Pašlaik šādas struktūras darbojas Rīgā, Daugavpilī un Rēzeknē. Par Konfūcija klasi interesējas arī Ventspils augstskola, uz kurieni Konfūcija institūta pārstāvji devās pēc DU apmeklējuma.

DU Konfūcija klase atvērta 2015. gada oktobrī. Tajā mācās divas plūsmas: bez maksas – studenti, par maksu – visi interesenti.

Studenti, kuri piedalījās pasākumā, uz jautājumu par motivāciju valodas apgūšanai atbildēja visai izvairīgi, daži atklāti teica, ka viņiem bijis sarežģīti izvēlēties augstskolas programmu. „Daudzi abiturienti domā, ka valodas – tas ir ļoti viegli, bet patiesībā jau pirmajā kursā saskaras ar nopietnām grūtībām,” pastāstīja maģistra studiju programmas „Tulks, tulkotājs” studente Ilona Anaņko, „esmu ievērojusi, ka daudzi grib nevis mācīties un piestrādāt, bet strādāt un „piemācīties”, tāpēc viņiem ir grūti jau pirmajā pusgadā. Savukārt, beidzot studijas, daudzi nestrādā savā specialitātē. Filologus visai bieži var sastapt bankās, īpaši tajās, kur vajadzīgas zviedru valodas zināšanas.”

Studenti uzskata, ka labs atbalsts valodu apguvē ir iespēja piedalīties ERASMUS + apmaiņas programmās un vasaras nometnēs. Savukārt pasniedzēji pasūdzējās par to, ka pilsētnieki ir slikti informēti par augstskolas iespējām.