„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+16.1 °C
daļēji mākoņains

Naujenē jaunajām ģimenēm dāvināja ābelītes

Artjoms Stalidzāns

28. maijā notika tradicionālie Naujenes pagasta svētki, kuros pulcējās gan naujenieši, gan viesi. Dažāda vecuma un interešu apmeklētāji varēja atrast sev tīkamu nodarbošanos.

Pagasta svētki notiek katru gadu maija beigās, pastāstīja Naujenes pagasta pārvaldes vadītāja Ināra Miglāne: „Tradicionāli šajā dienā mēs aicinām visus pagasta iedzīvotājus piedalīties ģimeņu, sporta un izklaides pasākumos. Šeit ir atvērtas arī radošās darbnīcas, kur visi interesenti var atrast nodarbi pēc sirds patikas, notiek koncerti. Ik gadu mēs sveicam jaundzimušos. Šogad mums ir 42 mazuļi, kuri piedzimuši laikposmā no iepriekšējiem līdz šī gada svētkiem. Katru gadu šis skaits turas aptuveni vienā līmenī. Viena no dāvanām, ko pasniedzām ģimenēm ar bērniem, bija ābelītes kā simbols tam, lai bērni, tāpat kā šie koki, iesakņotos dziļi savā zemē.”

Viens no pagasta svētku galvenajiem pasākumiem bija izstādes „Dzīvi dzīvojot. Atmiņu atspulgi” atklāšana. Naujenes novadpētniecības muzeja vecākā speciāliste Māra Kampāne pastāstīja Latgales vecticībniecības vēsturi, vecticībnieku vajāšanām un to, kā viņi apmetās uz dzīvi Latvijā.

Vasilisa Pudovkina, Ina Kirničanska un Kira Stoļarova palīdzēja muzejam organizēt izstādi, sagādājot vecticībnieku sadzīves priekšmetus, grāmatas, fotogrāfijas un, pats galvenais, triju vecticībnieku ģimeņu dzīvesstāstus. Izstādē izskanēja vairāki vēstījumi par vecticībnieku traģisko likteni karos, par vajāšanām un lūgšanu namu slēgšanu. Taču ģimenes dzīvoja, nezaudējot ticību Dievam, nākotnei un centās rast prieku ģimenē un darbā. Izstādes atklāšanas dalībnieki pastāstīja, ka visas ģimenes bija ļoti dievbijīgas, katru dienu lūdzās un regulāri apmeklēja dievnamu. Vecticībnieki daudz strādāja un nekad nesēdēja bezdarbībā.

„Vēsturiski Dinaburgas apriņķa teritorijā dzīvoja ļoti daudz vecticībnieku, izveidojās daudz vecticībnieku ciemu, īpaši Naujenes pagasta teritorijā. Vecticībnieku vēsture muzejam ir ļoti svarīga, jo pirms 21 gada to izveidoja divas vecticībnieces, un viena no tā misijām ir šī mantojuma saglabāšana. Tieši tāpēc, par godu tik svarīgai gadskārtai, mēs nolēmām vēlreiz atgriezties pie šīs tēmas,” pastāstīja Naujenes novadpētniecības muzeja vadītāja Evita Kusiņa-Koļesņika.