„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 1. maijs
Trešdiena
Ziedonis
+22.6 °C
daļēji mākoņains

Vācu kultūras pavasaris Latgales Centrālajā bibliotēkā

No 10. līdz 24. aprīlim Daugavpilī jau piekto gadu norisinās pasākumu cikls “Vācu kultūras pavasaris”, kuru rīko Daugavpils Universitāte sadarbībā ar Vācijas vēstniecību, Gētes institūtu un virkni Daugavpils kultūras un izglītības iestāžu. Latgales Centrālā bibliotēka iekļaujas pasākumu programmā ar jauniešu konkursa “Literārās tulkošanas māksla” laureātu godināšanas pasākumu, kā arī vācu literatūrai veltītām tematiskām grāmatu izstādēm.

21. aprīlī plkst. 14.30 Latgales Centrālās bibliotēkas pasākumu zālē (Rīgas ielā 22a, 3. stāvā) notiks Daugavpils Universitātes rīkotā jauniešu tulkošanas konkursa “Literārās tulkošanas māksla” noslēguma pasākums. Pazīstamās tulkotājas Janas Vērdiņas vadītā vērtēšanas komisija godalgos tos skolēnus un studentus, kam vislabāk būs izdevies iztulkot baltvācu rakstnieces Ģertrūdes fon den Brinkenes dzejoli savā dzimtajā – latviešu vai krievu – valodā.

Bibliotēkas daiļliteratūras sektorā no 12. līdz 27. aprīlim aplūkojama izstāde “Vācu literatūra Latvijā”. Tā iepazīstina ar izcilu vācu autoru prozas un dzejas tulkojumiem no bibliotēkas krājuma. Izstādē pārstāvēti gan vācu literatūras dižgaru Tomasa Manna, Hermaņa Heses, Heinriha Bella un Johana Volfganga fon Gētes daiļdarbi, gan arī vācbaltu autoru Jākoba Mihaela Reinholda, Vernera Bergengrīna, Manfrēda Kibera un Ģertrūdes fon den Brinkenas literārie sacerējumi. Visi eksponētie daiļdarbi (stāsti, romāni, lugas, esejas, noveles un dzejas krājumi) ir pieejami arī lasīšanai mājās.

Latgales Centrālās bibliotēkas filiālē Bērnu bibliotēkā “Zīlīte” (Mihoelsa ielā 58) līdz 26. aprīlim skatāma literatūras izstāde “Vācu literatūra bērniem un jauniešiem”. Tajā iekļauti vācvalodīgo autoru literārie darbi bērniem un jauniešiem ne tikai latviešu un krievu tulkojumā vai atdzejā, bet arī oriģinālvalodā.

Daugavpils Universitātes Reģionālā vācu valodas un Vācijas valstsmācības tālākizglītības centra un Svešvalodu katedras rīkotais pasākumu cikls “Vācu kultūras pavasaris Daugavpilī” notiek jau piekto gadu. Tā ietvaros tiek piedāvāti ar literatūru, mākslu, mūziku un izglītību saistīti pasākumi (izstādes, koncerti, konkursi, lekcijas, filmu seansi u.c.), rosinot interesi par vācu valodu un vāciski runājošām valstīm.