„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.4 °C
daļēji mākoņains

Plāno nojaukt ķīmiskās šķiedras rūpnīcas kompleksu RU

Jeļena Ivancova

Juridiskā persona, kurai pieder vairākas pamestas ēkas bijušās ķīmiskās šķiedras rūpnīcas teritorijā (Višķu ielā 21), gatavojas nojaukt vecās ēkas. Šo informāciju apstiprināja arī Daugavpils domes Būvvaldē un pilsētas galvenā arhitekte Inga Ancāne.

Rūpniecības objekti tiks nojaukti tikai par īpašnieka līdzekļiem, savukārt jauna apbūve šajā vietā pagaidām nav paredzēta. Acīmredzot, iemesls, kāpēc tika pieņemts šāds lēmums, ir nesenās nekustamā īpašuma nodokļa likmes izmaiņas – 3% degradētām teritorijām, būvēm un graustiem. Tādējādi īpašniekam vieglāk ir nojaukt ēku, nekā regulāri maksāt nodokli. Daugavpils domē uzskata, ka lēmums nojaukt pamestās ēkas ir speciālas pašvaldības grupas darba rezultāts, kura cenšas atrisināt novārtā pamestā nekutamā īpašuma problēmu pilsētā.

Ķīmiskās šķiedras rūpnīcas ēku demontāža ir sarežģīts tehnoloģisks projekts, kura īstenošanai var būt nepieciešams diezgan ilgs laiks. Pašlaik tiek saskaņota dokumentācija un dažādas ar ēku nojaukšanu saistītas nianses, piemēram, drupu utilizācija saskaņā ar Valsts vides dienesta prasībām. Galīgajā variantā rūpnīcas vietā varētu tikt izveidota vieta tehnoloģiskā parka attīstībai.

Ķīmiskās šķiedras rūpnīca Daugavpilī uzbūvēta sešdesmito gadu sākumā un vēlāk ap to izveidojās pilsētas mikrorajons -- Ķīmiķu ciemats. Ražotnes ziedu laikos tajā strādāja vairāk nekā 5000 cilvēku, tā bija viena no lielākajām rūpnīcām Latvijas PSR. Deviņdesmito gadu vidū rūpnīca bankrotēja, tās teritorijā nolēma izveidot industriālo parku. Pašlaik pie ķīmiskās šķiedras rūpnīcas galvenā korpusa atrodas uzņēmums „Axon Cable”, „Nexis Fibers”, „Belmast” un citi.