„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.6 °C
nedaudz mākoņains

Elektriskie skrejriteņi nav transporta līdzeklis RU

Latgales ielās parādījušies elektriskie skrejriteņi. To saimnieki bieži vien pārvietojas pa ietvi ar ātrumu, kāds ir mopēdam, turklāt skrejritenis pēkšņi uzrodas no aizmugures, neziņojot ar signālu, ka tuvojas gājējam. 

Daugavpils uzņēmējs Maksims Čumaks, kurš iznomā elektriskos skrejriteņus, sarunā ar CSDD pārstāvjiem noskaidrojis, ka šie un citi elektriskie pārvietošanās līdzekļi, kuru maksimālais ātrums nepārsniedz 25 km/h, ir sporta un atpūtas inventārs. „Tas ir populārs transports daudzās ES valstīs un tā izmantošanas nosacījumi fiksēti  likumdošanā. Tāpat arī Latvijā ar izmaiņām likumos būtu jānosaka, ka elektrisko skrejriteņu vadītāji ir ceļu satiksmes dalībnieki, turklāt jānorāda maksimālais ātrums, kāds ir pieļaujams, elektriskajam skrejritenim pārvietojoties pa ceļiem. Savukārt vadītājam būtu jānokārto vismaz velosipēdista eksāmens, lai viņš zinātu Ceļu satiksmes noteikumus,” uzskata M. Čumaks.

Ja elektriskā skrejriteņa vadītājs izraisa avāriju, tad tiek ierosināta krimināllieta, lai gan likumos nav noteikta šī sporta un atpūtas inventāra izmantošanas kārtība, pastāstīja Valsts Policijas Latgales reģiona pārvaldes vecākā inspektore Ksenija Belova, piebilstot, ka arī infrastruktūra nav piemērota jaunajam inventāram. 

Visu rakstu lasiet 31. maija numurā.