„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+19.6 °C
apmācies

Novadu skolās uzlabojušies latviešu valodas eksāmena rezultāti

Ar atsevišķiem izņēmumiem Daugavpils un Ilūkstes novada šīgada vidusskolu absolventu sasniegumi centralizētajos eksāmenos atspoguļo kopējās tendences valstī, liecina abu novadu izglītības speciālistu apkopotā informācija. Populārākie izvēles priekšmeti paliek nemainīgi, Daugavpils novadā -- Latvijas un pasaules vēsture, Ilūkstes novadā – bioloģija.

Daugavpils novadā centralizētos eksāmenus kārtoja 94 skolēni. Atšķirībā no vidējiem rādītājiem valstī, Daugavpils novada skolēni matemātikas eksāmenā uzrādījuši augstākus rezultātus nekā pērn, tāpat augstākus rezultātus skolēni sasniedza arī latviešu un krievu valodā, savukārt sliktāk veicies angļu valodā. Matemātikā vidējais apguves koeficients ir 46,28% (valstī 32,75%), latviešu valodā – 46,19%, (valstī 49,86%) angļu valodā – 47,20% (valstī 62,72%) un krievu valodā – 81,09% (valstī 74,42%). Pārsvarā visi Daugavpils novada skolu audzēkņi svešvalodu eksāmenos saņēmuši B1 līmeni. Visbiežāk Daugavpils novada skolēni kā izvēles pārbaudījumu kārtojuši eksāmenu Latvijas un pasaules vēsturē.

Ilūkstes novadā, Ilūkstes Raiņa vidusskolā, obligātos centralizētos eksāmenus šogad kārtoja 59, bet Bebrenes vispārizglītojošajā un profesionālajā vidusskolā -- 9 skolēni (kopā novadā -- 68). Kopumā zemākais procentuālais apguves līmenis, tāpat kā visā valstī, ir matemātikas eksāmenam -- 34,15%. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu, rezultāti matemātikas eksāmenā Ilūkstes novadā pasliktinājušies par nepilniem pieciem procentpunktiem. Augstākais rezultāts ir krievu valodā --  76,9%, angļu valodas apguves procents ir 64,3% un latviešu valodas -- 54,4%. Izvēles eksāmenu klāstā vispopulārākais Ilūkstes novada skolēnu vidū bijis bioloģijas eksāmens. Šogad to kārtoja septiņi skolēni, bet pērn piedzīvota rekordliela interese – to kārtoja 14 skolēni. Mazāka, tomēr pastāvīga interese saglabājas arī par ķīmijas, fizikas, vācu valodas un Latvijas un pasaules vēstures eksāmeniem.

Daugavpils novadā vidusskolas eksāmenus kārtoja skolēni sešās izglītības iestādēs, Ilūkstes novadā – divās.