„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.5 °C
apmācies

Bērna drošībai automašīnā ar sēdeklīša iegādi vien nepietiek

Jūlijs ir mēnesis, kad durvis ver ciet ne vien skolas, bet arī atsevišķi bērnudārzi, tādēļ vecākiem jāmeklē iespējas, kur un kā atvasēm pavadīt brīvo laiku. Nereti šīs iespējas saistītas ar intensīvāku bērnu pārvadāšanu automašīnās. Statistika un ekspertu viedokļi liecina, ka atbildība par drošu bērnu pārvadāšanu automašīnā nebeidzas ar auto sēdeklīša iegādāšanos.

Ceļu satiksmes noteikumi nosaka to, ka bērnam, kura augums nepārsniedz 150 centimetrus, jābūt vai nu  piesprādzētam bērnu sēdeklītī, kas ar drošības jostu piesprādzēts pie pasažieru sēdekļa vai jāsēž uz paliktņa un jābūt piesprādzētam ar drošības jostu. Sīkāku instrukciju par to, kādam jābūt šim sēdeklītim, kā tas jānovieto vai kā bērns, atkarībā no vecuma, jāpiesprādzē, valsts oficiāli nereglamentē. Pērn gan pieņemti grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz lielāku soda naudu satiksmes dalībniekiem, kas neievēro drošas braukšanas principus. Ja iepriekš par nepareizu bērnu pārvadāšanu automašīnās šoferim draudēja brīdinājums vai 15 eiro sods, tagad policists var piemērot 30 līdz 70 eiro sodu.

Pēdējo gadu laikā dažādas ar bērnu un satiksmes drošību saistītās organizācijas šo tēmu aktualizējušas. Pirms mācību gada sākuma par to atgādina arī Ceļu satiksmes drošības direkcija. Tomēr 2018. gada oktobrī „Daimler AG” sadarbības partneru -- apdrošinātāju veiktais pētījums liecina, ka gandrīz katrs otrais bērnu sēdeklītis (48%) automašīnā nav pareizi uzstādīts un bērni savos sēdeklīšos netiek pienācīgi nostiprināti. Galvenās problēmas – sēdeklīša novietojums un nepareiza drošības jostu piesprādzēšana.

VP Latgales reģiona pārvaldes pārstāve Ksenija Belova skaidro, ka instrukcija, kā pareizi lietot auto sēdeklīti, ir rūpīgi jāizlasa, to iegādājoties. Vienalga, vai bērns atrodas priekšējā vai aizmugurējā sēdeklī, mazuļa atrašanās mašīnā bez vecumam un auguma parametriem atbilstoša sēdeklīša nav pieļaujama. Tāpat auto sēdeklīšu lietošanas instrukcijās bieži ir minēts, ka, pārvadājot bērnu priekšējā sēdeklī, gaisa spilvenus būtu ieteicams atslēgt. Kā liecina statistika, 2018. gadā VP Latgales reģiona pārvaldes apkalpojamajā teritorijā reģistrēti 65 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cieta nepilngadīgas personas, t.sk. 13 guva smagus miesas bojājumus, bet 3 ir gājušas bojā. Pagājušogad cietuši 43 nepilngadīgi pasažieri, turklāt tie pārsvarā ir bijuši bērni vecumā līdz 6 gadiem (17 personas), un pusaudži vecumā no 14 līdz 17 gadiem (14 personas).

Visu rakstu lasiet 19. jūlija numurā.