„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-1.6 °C
nedaudz mākoņains

Cilvēki, kas valstī gaidīja neatkarību, līdz ar neatkarības atgūšanu bija pacilātā noskaņojumā LV

Kopš Latvijā sākās Atmoda nu ir aizritējuši vairāk nekā 30 gadi. Nesen Latvijā, Lietuvā un Igaunijā norisinājās Baltijas ceļa 30. gadadienai veltīti pasākumi. Latvijā un Daugavpilī nesen tika pieminēta arī Daugavpils HES būvniecības apturēšana, ko dažs labs uzskata par Atmodas sākumu. Dalīties atmiņās par Atmodas laiku “Latgales Laiks” aicināja vienu no tā laika aktīvistiem, toreizējo Juristu biedrības Daugavpils nodaļas vadītāju, 5. Saeimas deputāta kandidātu, juriskonsultu Ernestu Jokstu.

* Kā sākās Atmoda, kādi, jūsuprāt, bija tās iemesli?

-- Manuprāt, viens no galvenajiem iemesliem bija tas, ka pie varas Padomju Savienībā nāca Mihails Gorbačovs un valstī sākās tā saucamā pārbūve. Gaisā virmoja pārmaiņu gars, sākās runas – sākotnēji par brīvu Latviju brīvā PSRS, bet pēc tam par neatkarīgu Latviju. Visā PSRS televīzijas raidījumos jau bija lielāka brīvība, aktivizējās disidenti, sākās dažādas masveida akcijas, tai skaitā pie Brīvības pieminekļa.

Radušos situāciju ļoti labi izmantoja Tautas fronte, aktīvi darbojās arī Latvijas Nacionālās neatkarības kustība, un, kad iedarbojās nacionālais faktors, Baltijas valstīs pārbūve aizgāja savu -- neatkarības ceļu, un no Maskavas vairs nebija vadāma. Pieļauju, ka PSRS neviens nebija paredzējis, ka iecerētā pārbūve aizies šādu ceļu un kādreiz varenā impērija izirs. Vēsture liecina, ka ar laiku sabrūk visas impērijas, jo uz tādiem pamatiem, uz kādiem tās tiek būvētas, impērijas nevar ilgstoši pastāvēt.

 

* Kā Atmoda izpaudās Latgales pusē, Daugavpilī?

-- Daugavpils pusē Tautas fronte nebija pārāk spēcīga. Daudz spēcīgāki šeit bija spēki ar noslieci uz Interfronti. Lai panāktu toreizējās pašvaldības vadības atcelšanu, kura bija reakcionāri noskaņota, 1990. gadā Daugavpilī tika izveidota Demokrātisko spēku padome. Kopīgai darbībai tajā apvienojās 14 organizācijas, tai skaitā Juristu biedrības Daugavpils nodaļa. Aktīvas darbības rezultātā regulāri tika rīkoti mītiņi, presē tika publicēti biedrības paziņojumi, notika arī citas aktivitātes, aptuveni gada laikā Demokrātisko spēku padomei mērķi izdevās sasniegt -- Latvijas Augstākā padome atcēla esošo pašvaldību, kuru toreiz vadīja Vladimirs Žarkovs, un iecēla pašvaldības pagaidu valdi ar Valdi Lauski priekšgalā.

 

Vairāk lasiet 5. jūnija numurā!