„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Reiz dzīvoja suns. Un kaķis

Augšdaugavas novada Kalkūnes pagasta viensētā „Zemdegas” draudzīgi dzīvoja suns un kaķis. Diemžēl viens no šī stāsta varoņiem jau ir citos medību laukos, bet otrs joprojām dzīvo turpat un pie tiem pašiem saimniekiem, taču bez sava uzticamā drauga.

Kopā ar saimniekiem

Pavisam nesen uz citiem medību laukiem devās vācu aitu suns Leja, sasniedzot šai šķirnei cienījamu vecumu – 12 gadus. Tas bija visuzticamākais, jaukākais un pateicīgākais suns, par kuriem mēdz teikt: "Gluži kā cilvēks -- visu saprot, tikai neprot runāt." Lejas vietā runāja viņas izteiksmīgās acis. Viņas saimnieku Gorkinu lielajā ģimenē visi ļoti mīlēja savu četrkājaino draugu.

Vācu aitu suņa kucēnu Vladimiram Gorkinam uzdāvināja dzimšanas dienā: „Tā bija smieklīga radība, līdzīga vilka mazulim. Nosaucu viņu par Leju. Mēs uzreiz nolēmām, ka kucēns dzīvos mājā kopā ar citiem ģimenes locekļiem un baudīs tādas pašas tiesības. Taču, tajā pašā laikā, jau kopš mazotnes tiks radināts sargāt mūsu mājokli.”

Tā aitu suns uzauga un dzīvoja mājā gadu no gada. Viņas klātbūtne it visos iedvesa mieru un pārliecību, ka māja tiek pienācīgi sargāta. Leja „nepinās” pa kājām, zināja savu vietu, centās palikt nemanāma, bet tajā pašā laikā viņa pamanīja visu, kas notiek mājā.

Tolaik vēl mazie dzīvesbiedru Vladimira un Natālijas mazbērni vizinājās, sēžot Lejas mugurā, rotaļājās kopā ar suni. Turklāt Leja neizrādīja ne mazākās dusmas vai neapmierinātību. Gluži pretēji, šķita, ka viņai patīk šī kņada un pastiprinātā uzmanība.

Par ko viņš domā?

Apstaigājusi telpas un pārliecinājusies, ka tur viss ir kārtībā un saimniekiem nekas nedraud, Leja devās ārā, kur modri sargāja mājokļa teritoriju. Jāpiebilst, ka milzīgā suņa izskats vien varēja piespiest atkāpties jebkuru ļaundari. “Visā mūžā neesmu redzējis labsirdīgāku suni. Dažkārt tas bija pat kaitinoši. Kas gan viņa par sargu, ja nerūc un neatņirdz zobus,” tolaik teica Vladimirs.

Pārsvarā Leja sēdēja mājas verandā vai uz lieveņa, no kurienes bija labi pārredzama saimniecības teritorija. Atbraucot ciemos pie Vladimira, es vienmēr sveicināju Leju, vieglītēm pabužinot skaustu. Suns uz to reaģēja ar labsirdīgu, saprotošu skatienu.

Tomēr gudrajam un disciplinētajam sunim bija viena vājība -- Lejai ļoti patika truša gaļa. Lai pie tās tiktu, iemanījās atvērt truša būri un izvilināt no turienes tā iemītnieku. Un tā vairākas reizes. Leja apēda trusi tā, ka saimniekiem par to palika vien atmiņas -- ne vilnas, ne kauliņu, gluži kā iznīcinot pēdas.

Un tad aitu suņa dzīvē ienāca kaķis, kuru saimnieki tā arī nosauca. Dzīvnieki ļoti sadraudzējās – šķita, ka tie nemaz nav suns un kaķis. Kur Kaķis, tur arī Leja, un otrādi. Itin visur staigāja kopā. Ja Kaķis iesaistījās kautiņos un viņam draudēja sakāve, Lejas parādīšanās acumirklī izklīdināja kaķu baru. Mājas mīluļi gulēja un ēda kopā.

Leja devās uz citiem medību laukiem laikā, kad bija ļoti karsts. Droši vien sirds neizturēja. Gorkinu ģimene apglabāja savu uzticamo mīluli netālu no mājas, kur viņa dzīvoja un kuru sargāja.

Ģimenes locekļi dažreiz aiziet pie Lejas kapa un noliek ziedus. Interesanti, ka arī Kaķis vienmēr seko cilvēkiem, un, kad tie dodas atpakaļ, paliek tur. Par ko viņš domā?

Komentāri

02.12.2021 20:30
Lorensa
Lai kucitei lejai veicas citos medibu laukos..jo ko gan padarisi suna isajam muzinam..bet saimniekiem vajadzetu iegadaties jaunu aitu sugas kucenu ko milet par kuru rupeties un kurs gimenei atkal atgrieztu dzivesprieku..lai veicas labiem cilvekiem.....
02.12.2021 19:50
Adel
Kakis domaja par savu draudzeni leju.kuras vinam pietruka..lai cik divaini nebutu jo parasti kakis ar suni nesadzivo..bet par ko domaja saimnieki..leja viniem bija gimenes loceklis.nu gluzi ka cilveks kura viniem pietrukst..un cik gan pasaule klust tuksa kad nav milules lejas..ar ko berniem parotalaties ar ko parunaties...ko samilot...suns ir neaizstajams cilveka draugs.gan vientuluem cilvekiem gan gimenem kura uzticibai nav lidzigas sugas uz pasaules..kurram nevajag ne mantu ne varu tikai brivibu un milestibu pretim sniedzot neizsakamu suna uzticibu ..kuras biezi mums cilvekuem puetrukst vienam pret otru....