„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Kā daugavpilieši gatavojas Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam

Decembra vidus, līdz Ziemassvētkiem atlicis mazliet vairāk par nedēļu, un gluži nemanot pienāks Jaunais gads. Svētki ir labi, ja tie ir jautri un sniedz gandarījumu, bet, lai tie izdotos šādi, ir laikus jāsagatavojas. Par to, kā Daugavpils iedzīvotāji gatavojas Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam, laikraksta "Latgales Laiks" reportiere vaicāja garāmgājējiem.

Vilhelmīne, pensionēta pavāre: “Tagad man daudz palīdz meita. Viņa jau ir izrotājusi dzīvokli. Meita izceps pīrāgu, izvārīs pelēkos zirņus, pagatavos salātus. Dzīvoju viena, taču svētkos būsim kopā. Esmu pateicīga savai meitai, ka viņa mani atveda uz pilsētu un palīdz man katru dienu. Laikā, kad es strādāju, mēs rīkojām tik krāšņus svētkus, gatavojām dažādus ēdienus – tagad palikušas vien atmiņas.”

Jeļena, DzKSU darbiniece: “Mēs jau pērkam dāvanas. Gatavojamies. Pagaidām lēnām, bet drīz to darīsim aktīvāk. Gaidām svētkus! Rotāt Ziemassvētku eglīti un mājokli vēl ir nedaudz par agru -- mēs to darīsim nākamnedēļ. Pilsēta pamazām tiek izrotāta, daudzi iedzīvotāji savos logos jau iekāruši elektriskās daudzkrāsainas virtenes. Rotājumi, gaismas instalācijas, dekorācijas jau rada svētku noskaņu un ar katru dienu tas jūtams arvien vairāk. Mēs noteikti izrotāsim Ziemassvētku eglīti, mums tā būs mākslīgā.”

Irina, pārdevēja: “Šis laiks manai ģimenei ir ļoti smags -- mani vecāki slimo „kovidu”. Ceram, ka kļūs labāk un viņi izveseļosies. Noskaņojums nav priecīgs, jo bieži domāju par vecākiem. Protams, gribas svētkus, lai visi var sanākt pie viena galda, ceru, ka tā arī būs. Jau sāku izrotāt mājokli -- izkāru virtenes. Drīzumā būs vēl daži dekori un nedaudz vēlāk -- arī egle. Plānojam rotāt dzīvo eglīti. Es jau pērku dāvanas."

Valentīna, pārdevēja: “Es negatavojos Jaunajam gadam – vēl ir pārāk agri. Līdz 22. decembrim izkāršu virtenes, sniegpārsliņas, izrotāsim mākslīgo eglīti. Es jau gatavoju dāvanas. Man ir liela ģimene -- dēls, meita, mazbērni, znots, vedekla, tāpēc vienā dienā nevar visiem nopirkt. Es vēlos, lai maniem mīļajiem Jaunais gads ir patīkams un jautrs. Ieilgušais „kovids” ir mainījis dzīvesveidu, bet, lai vai kā – tuvojas gaiši svētki!”

Taisija, pārdevēja: “Viss ir kļuvis sarežģīts, bet cenšamies uzlabot garastāvokli! Mēs, tirgus pārdevēji, strādājam kā uz adatām, jo nav zināms, kā būs tālāk. Daudz kas ir atkarīgs no tā, vai mēs strādāsim pirms Jaunā gada vai ne, jo īpaši no mūsu darba algas un iespēja svinēt svētkus. Es jau esmu izrotājusi māju, jo man patīk skaistas lietas un jautri rotājumi. Man patīk svētki un es ticu, ka mēs šo Jauno gadu sagaidīsim jautri un nākamgad dzīves būs labāka.”

Jeļena, pārdevēja: “Noskaņojums ir bažīgs „Covid-19” dēļ. Nav zināms, vai būs mājsēde, vai mūsu tirgus tiks slēgts pirms brīvdienām vai nē. Produktus svētku galdam pērkam jau laikus. Iegādājamies zirnīšus, ikrus, zivis. Dāvanas mīļajiem jau daļēji sagatavotas. Drīzumā atvedīsim dzīvu eglīti, tā aug mūsu lauku mājās, gaida Ziemassvētkus! Ir virtenes, tās noteikti izkārsim. Gada nogale ir laiks rezultātu apkopošanai, jauniem plāniem, lai gan pašlaik to ir grūti izdarīt, bet -- kā sagaidīsim Jauno gadu, tā arī to aizvadīsim!