„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+8.7 °C
skaidrs laiks

Sports un cigaretes – nesavienojamas lietas

Sabiedrībā pastāv visnotaļ maldīgs uzskats, ka aktīvs dzīvesveids, sportošana, pareiza un veselīga ēšana var efektīvi kompensēt cigarešu smēķēšanas negatīvo ietekmi un organismam nodarīto kaitējumu. Patiesībā cigarešu dūmi, kuru sastāvā ir tūkstošiem kaitīgu ķīmisku savienojumu, darva, kancerogēnas vielas indē cilvēku neatkarīgi no aktīva dzīvesveida, kustības un sportošanas intensitātes. Tāpēc aktīvs dzīvesveids un sports nav savienojams ar smēķēšanas netikumu.

Sportiskas aktivitātes ne vien neatrisina smēķēšanas radītās problēmas organismā, bet vēl jo vairāk, var radīt papildu apdraudējumu, īpaši intensīvu sportisku aktivitāšu laikā. Smēķēšana ir nopietns šķērslis ceļā uz nopietniem panākumiem ikvienam sportistam, jo cigarešu dūmos esošās vielas kavē skābekļa piegādi smadzenēm, sirdij un muskuļiem. Visi smēķētāja orgāni un audi strādā nepārtraukta skābekļa deficīta režīmā. Šī iemesla dēļ sportisti-smēķētāji ātrāk nogurst, ir vājāki un biežāk gūst traumas. Tāpat smēķēšana samazina ķermeņa spēju dziedēt, vājina kaulu izturību un paaugstina asinsspiedienu. Tāpēc cigaretes ir ārkārtīgi kaitīgas ikvienam aktīvam cilvēkam – gan cilvēkam, kas sporto hobija līmenī, gan profesionālam sportistam.

Lai muskuļi spētu kvalitatīvi strādāt, tiem ir nepieciešama pastāvīga skābekļa piegāde. Nesmēķētājam tā nav problēma, jo sirds un asinsvadu darbība nav traucēta. Savukārt smēķēšana izraisa asinsvadu sašaurināšanos un skābekļa badu. Muskuļiem piegādātā skābekļa daudzums samazinās, bet sirds darba apjoms dubultojas, lai nodrošinātu tikai tādus pašus rezultātus kā nesmēķētājam. Sportists, kas smēķē, nepieciešamo skābekļa daudzumu treniņa laikā nesaņem. Smēķējoši sportisti ir spiesti trenēties daudz vairāk un nemitīgi palielināt slodzi, cenšoties neatpalikt no saviem nesmēķējošiem konkurentiem. Sirds tiek pārslogota, nogurums un elpas trūkums iestājas daudz ātrāk, nozīmīgi palielinās traumatisms. Secinājumi ir viennozīmīgi – ja vēlies sportā gūt panākumus, pēc iespējas ātrāk ir jāpārtrauc smēķēt cigaretes. Tāpēc nav nekāds pārsteigums, ka smēķētāju īpatsvars sportistu vidū ir ļoti niecīgs.

Dažādas traumas treniņu un sacensību laikā ir viens no nozīmīgākajiem šķēršļiem sportistu ceļā uz panākumiem. Savukārt ilgstoša slimošana vai ielaista kaite var pārvilkt pāri treknu svītru jebkādiem tālākiem sporta karjeras sapņiem. Abos šajos gadījumos veiksmīgiem sportistiem izcils nedraugs ir smēķēšana. Tā nokauj izturību, veicina traumatismu un ilgtermiņā postoši iedarbojas uz sirdi un plaušu veselību. Cigarešu smēķēšana izraisa plaušu vēzi, sirds un asinsvadu slimības, kā arī hroniskas plaušu slimības, kuru ārstēšana var būt ļoti ilgstoša un dārga. Dūmi satur tūkstošiem dažādu ķīmisku savienojumu, tostarp dažādas kancerogēnas vielas, darvu, oglekļa monoksīdu, arsēnu, amonjaku, benzolu u. c.

Smēķēšana var sagraut pat ļoti aktīva un labi trenēta sportista veselību tik tālu, ka uzkāpšana pa trepēm uz otro stāvu liksies kā paaugstinātas slodzes treniņš. Labā ziņa gan ir tā, ka, laikus atmetot smēķēšanu, cilvēka organisms spēj visai strauji atjaunoties, pie nosacījuma, ka cigaretes jau nav nodarījušas neatgriezeniskas sekas. Ja ir izveidojusies ļoti spēcīga atkarība, atmešanas process gan var izrādīties ļoti nopietns izaicinājums. Šādos gadījumos ieteicams nekautrēties izmantot sava ģimenes ārsta vai narkologa palīdzību. Anonīmu palīdzību smēķēšanas atmešanai vari saņemt, arī zvanot uz konsultatīvo tālruni 67037333. Tāpat arvien plašākā klāstā tiem, kas vēlas atmest cigarešu smēķēšanu, ir pieejamas dažādas modernas tabakas un nikotīna alternatīvas - sākot no nikotīnu saturošām košļājamām gumijām un plāksteriem, līdz pat karsējamās tabakas ierīcēm un e-cigaretēm, kas var palīdzēt patstāvīgi un pilnībā atmest smēķēšanu. Speciālisti norāda un uzsver, ka šīs mazāk kaitīgās cigarešu alternatīvas izmantojams kā īstermiņa risinājums un smēķētājiem labāk būtu atmest smēķēšanu nekavējoties un uzreiz!

Atceries, ja vēlies gūt nopietnus panākumus sportā, atkarību izraisošas vielas vienmēr būs tikai papildu risks, nevis palīgs.