„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+19.5 °C
apmācies

Kādu dezodorantu labāk izvēlēties?

Apmaksāta informācija

Ķermeņa svaiguma sajūtu iegūstam ar regulāru personīgo higiēnu. Ikdienas saskarsmē patīkams ķermeņa aromāts ir norma, ko cenšamies ievērot. Lai arī svīšana ir dabiska, taču tā mēdz sagādāt arī neveiklus brīžus – īpaši cilvēkiem, kuri svīst daudz un intensīvi.

Svīšana ir fizioloģisks process, kas palīdz uzturēt nemainīgu ķermeņa temperatūru. Visvairāk svīst paduses, pēdas un cirkšņi, jo tieši šajās zonās ir lielākais sviedru dziedzeru daudzums. Jāatceras, ka sviedriem pašiem par sevi nav aromāta, jo tie sastāv no 99% ūdens. Nepatīkamo aromātu svīšanas laikā izraisa dažādas baktērijas (mikroorganismi), kas dzīvo un vairojas mitrā un siltā vidē. Tādēļ, pirms tiek lietoti pretsviedru līdzekļi, tik svarīgi parūpēties par personīgo higiēnu, lai izskaustu vidi, kas labvēlīga baktērijām.

Pastiprināta svīšana ir normāla pie paaugstinātas gaisa temperatūras, sportojot vai veicot smagu fizisku darbu, taču pārlieka svīšana var liecināt par veselības problēmām. Svīšanu spēcīgi ietekmē veģetatīvā nervu sistēma, piemēram, stress, sakāpinātas emocijas un nervu pārslodze. Neatkarīgi no situācijas  mēs cenšamies parūpēties, lai sviedri un nepatīkamais aromāts netraucētu mums pašiem un nekļūtu par šķērsli saskarsmē ar citiem cilvēkiem.

Ierastākais līdzeklis, kas mazina sviedru aromātu, ir dezodorants  – tas novērš baktēriju vairošanos uz ādas un līdz ar to nepatīkamo aromātu, bet nemazina sviedru izdalīšanos.

Kvalitatīvi dezodoranti, nodrošinās ne tikai ilglaicīgu (līdz pat 72 stundām) aizsardzību, bet arī garantēs ilgstošu svaiga ķermeņa smaržu.

Kas jāzina par dezodorantu lietošanu?

Gandrīz visu dezodorantu sastāvā ir spirts, kas ir diezgan spēcīgs antibakteriāls līdzeklis, taču tas sausina ādu. Dezodoranti būtu jāierindo starp maigiem līdzekļiem, kas neietekmē pašu svīšanas fizioloģisko procesu, tādēļ tie piemēroti cilvēkiem, kas svīst maz.

  • Dezodoranti ir dabiskāki un saudzīgāki;
  • Sastāvā nav kaitīgo alumīnija sāļu;
  • Netiek bloķēti sviedru izvadkanāliņi, līdz ar to nepastāv sviedru dziedzeru iekaisuma risks;
  • Taču nav piemēroti cilvēkiem, kuri cieš no pastiprinātas svīšanas;
  • Tāpat dezodorants nepasargā apģērbu no sviedru traipiem.

Dezodorantu veidi

Ir divu veidu dezodoranti – tradicionālie un antibakteriālie.

Tradicionālais dezodorants – maigas iedarbības un galvenokārt paredzēts tikai sasvīduša ķermeņa aromāta īslaicīgai maskēšanai. Dezodoranta sastāvā tiek iekļautas organismam pēc iespējas nekaitīgākas smaržvielas un augu ekstrakti. Šāda veida dezodorantus var lietot divas reizes dienā.

Antibakteriālais dezodorants – līdzīgs tradicionālajam dezodorantam, tikai ar papildus pievienotām antibakteriālajām vielām: bakterocīdiem un triklozanomu, kam piemīt spēja pārveidot, sadalīt vai iznīcināt nepatīkamo aromātu izraisošās baktērijas. Šādu dezodorantu ieteicams lietot vakarā tūlīt pēc dušas, jo tas savu iedarbību sāk tikai pēc pilnīgas iesūkšanās ādā.

Dezodoranti atšķiras arī pēc pielietojuma un konsistences:

  • Krēmveida dezodoranti;
  • Rullīša dezodoranti;
  • Sausais dezodorants;
  • Izsmidzināmais dezodorants;
  • Gēla dezodoranti;
  • Kāju dezodoranti;
  • Zīmuļveida dezodoranti.

Izsmidzināmais dezodorants ir ērts lietošanā un nožūst dažu sekunžu laikā. Šis dezodorants izlietojas ātrāk un tam ir izteiktāka smarža.

Krēmveida dezodorants ieteicams sausai un jutīgai ādai, jo tā sastāvā ir ekstrakti, kas novērš iekaisumu rašanos, baro un mīkstina ādu. Ļoti parocīgs ceļošanai.

Rullīšu dezodorantu sastāvā var būt mitrinošas eļļas, kas nesausina ādu. Pateicoties rullīša aplikatoram, dezodorants vienmērīgi klājas uz ādas un tiek pareizi dozēts, neveidojot pārpalikumus.

Gēla dezodoranti - šis dezodorantu veids  ir piemērots sausai ādai, jo tā sastāvā ir mitrinošas vielas. Pēc gēla dezodoranta uzklāšanas ir mazliet jānogaida, kamēr tas pilnībā iesūcas ādā.

Zīmuļveida dezodoranti ir kompakti, viegli un ekonomiski. Sausai un jutīgai ādai šis dezodoranti nebūs piemērots, jo var radīt kairinājumu, taču derēs cilvēkiem ar taukainu ādu un tiem, kuri pastiprināti svīst.

Izvēlaties savam ķermenim un dzīves situācijai atbilstošāko pretsviedru līdzekli no 220.lv dezodorantu klāsta! Pievērsiet uzmanību dezodoranta sastāvam, lai tajā būtu mitrinošas vielas un maz spirta.