„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.2 °C
apmācies

Stankevičs: Valstij, kura ļauj graut Dieva plānā balstīto ģimeni, nav nākotnes

No 11.līdz 15.augustam Aglonas bazilikā norisinājās Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki, kas ir lielākais katoļu baznīcas Latvijā rīkotais pasākums un pulcē tūkstošus kristiešu no visas Latvijas un ārzemēm.

Svētdien, 14.jūlijā, plkst.10 Aglonas svētku pasākumus ievadīja svētā mise bazilikā, kam sekoja dievkalpojums pie bazilikas dārza altāra. Pirms dievkalpojuma sevi radoši prezentēja svētceļnieku grupas, kas Aglonā bija ieradušās no visdažādākajām Latvijas vietām. Plkst.16 svētā mise norisināsies bazilikā pie Dievmātes altāra.

Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku galvenie pasākumi sākās pkst.18 ar vesperi pie pāvesta altāra, kur dziedāja Rēzeknes Jēzus Sirds draudzes koris, kam sekoja svētās mises iestiprināšana pie pāvesta altāra, kuru vadīja katoļu arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs.

Savā uzrunā viņš skāra arī Ukrainas kara tēmu, atzīstot, ka vēl pirms gada bijis grūti pat iedomāties, ka šo gadu nāksies pavadīt "zem kara zīmes".

Stankevičs atgādināja, ka šobrīd ir nepieciešams azpināties, ka esam viena tauta un kopiena. Būt kopienai nenozīmē tikai interešu vai viedokļu kopību, bet arī savstarpēju atbildību, kurai ir dažādi kopīgas atbildības līmeņi.

Pirmais no šiem līmeņiem, pēc arhibīskapa sacītā, ir laulība un ģimene, kur "cilvēki mācās mīlēt un īsteno savas ilgas pēc laimes", bet otrais - attiecības tautā. Šobrīd sabiedrība ir polarizējusies dažādās grupās, kas nostājas viena pret otru, taču "ļauties naidam pret citu viedokli pārstāvošu cilvēku ir destruktīva izvēle.

Situācijā, kad valda satraukums, neziņa un bailes par notiekošo, Stankevičs aicināja nezaudēt līdzjūtību pret tiem, kas kara rezultātā zaudējuši visu, kā arī atzina, ka iekšējā miera saglabāšanai "izšķiroša ir apziņa par Dieva klātbūtni un gādību".

Runājot par ģimenes institūtu, arhibīskaps norādīja, ka "šobrīd izvērstajai kampaņai par ģimenes jēdziena mainīšanu" varētu būt graujošas sekas sabiedrībā. "Ja valsts ļauj mazvērtēt un graut tās pamatšūniņu - Dieva plānā balstīto ģimeni, tad tādai valstij nav nākotnes, tai vairs nebūs visu sabiedrību vienojošā vērtību vektora, kas tai ļauj pastāvēt ilgtermiņā," uzsvēra Stankevičs.

Viņš arī mudināja visu ticīgo tautu, ne tikai katoļus, lūgties un darīt visu iespējamo, lai Latvijā laulībā balstīta ģimene likumdošanā netiek sagrauta.

Plkst.22, sakrālajā laukumā norisinājās tradicionālai Tautas krustaceļš, kam sekoja pusnakts svētā mise pie pāvesta altāra.

Pirmdien, 15.augustā Aglonas svētku pēdējā dienā no rīta notika svētā mise latgaļu valodā pie Dievmātes altāra, kam sekoja svētā mise ar iestiprināšanu pie bazilikas dārza altāra. Plkst.10 bazilikas kriptā notika aizlūgums poļu valodā. Svētku galvenā svētā mise sākās plkst.12 pie pāvesta altāra, to vadīja pāvesta sūtnis Baltijas valstīs arhibīskaps Petars Antunijs Rajičs.