„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.2 °C
apmācies

Kādu vilnas džemperi izvēlēties?

Apmaksāta informācija

Domāt par siltu apģērbu mums nākas daudz biežāk nekā gribētos – sniegotā ziemas dienā vai dzestrā vasaras vakarā mūs vienādi labi sasildīs vilnas džemperis. Varētu pat teikt, ka mūsu klimatā ir grūti bez tāda iztikt. Visi vilnas izstrādājumi silda, tomēr pavedienam ir dažāda izcelsme un īpašības. Kašmira, mohēras, alpakas, merino vai mūsu pašu aitiņu vilna gatavā izstrādājumā ne tikai dažādi izskatās, bet to šķiedras atšķiras ar īpašībām un kopšanas paņēmieniem. Kas jāzina par dažādiem vilnas veidiem?

Kašmira vilna

Kašmira vilna ir īpaša, tādēļ izstrādājumi no tās ir dārgi un modes pasaulē augsti vērtēti. Kašmira izstrādājumi neveļas un neplūk. Vilna tiek iegūta Himalaju kalnos, ļoti augstu virs jūras līmeņa. Vilna tiek izķemmēta no kašmira kazu cirkšņiem, kur atrodas vissmalkākās šķiedras. No vienas kazas iespējams iegūt no 50 līdz 150 gramiem gadā. Kašmira dzija ir ļoti mīksta un arī silta, jo kazas ir pielāgojušās dzīvei vietās, kur gaisa temperatūra pazeminās līdz mīnus 40 grādiem. Tādēļ tāds džemperis sildīs daudz vairāk par aitas vilnas džemperi. Vispopulārākie ir  kašmira džemperi, lakati un šalles.

Kā kopt kašmira džemperi?

Vislabāk kašmirs savas labās īpašības saglabā, ja to nevalkā vairākas dienas pēc kārtas, tad vilnas šķiedras saglabā dabisko cilīgumu un elestību. Ieteicams pēc katras valkāšanas reizes, kašmira džemperi atstāt atpūsties vienu dienu. Kašmirs ir jāmazgā vēsā ūdenī. Tā temperatūrai nevajadzētu pārsniegt 20 °C. Vislabākais ir mazgāt ar rokām,

Mohēras vilna

Angoras kazu vilnu sauc par mohēru. Zīdainā vilna savu nosaukumu ieguvusi no Turcijas senās galvaspilsētas Ankaras jeb Angoras, kuras apkaimē audzēja šīs kazas. Vilnu iegūst no jaunām, līdz divus gadus vecām kazām. Mohēra ir viegla, spīdīga un zīdaina. Visdārgāko mohēru iegūst no kazlēniem, kurus cērp pirmo reizi. Lētāka ir pieaugušas kazas vilna. Pavediens ir smalks, tāpēc, adot mohēras džemperi, mohēras pavedienu parasti liek kopā ar rupjāku merino vilnas vai parastās vilnas dziju. 

Kā kopt mohēras džemperi?

Džemperi mazgā ar rokām līdz +30 °C ūdenī, viegli izcilājot, to nedrīkst berzt. Nospiež dvielī, žāvē izklātā veidā, bet ne tiešos saules staros.

Alpakas un lamas vilna

Lamas un alpakas vilna nesatur lanolīnu un citas taukvielas, tāpēc tā nav alerģiska un ir brīva no putekļu ērcītēm. Alpakas vilna ir trīsreiz izturīgāka un septiņreiz siltāka par aitas vilnu. Lamas un alpakas dziju parasti nekrāso, bet šķiro pēc toņiem. Lamām un alpakām ir vairāk nekā 22 dabisko krāsu toņu – balta un krēmkrāsa, bēša, brūna, bordo, gaiši un tumši pelēka, melna. Alpakas vilnas šķiedras ir garas, tāpēc alpakas džemperi neveļas un neplūk, mazgājot tikai nedaudz saraujas.

Kā kopt alpakas džemperi?

Lamas un alpakas vilnas izstrādājumus mazgā līdz +30 °C siltā ūdenī, uzmanīgi izcilā ar rokām, neberž. Nospiež dvielī un žāvē izklātā veidā, bet ne tiešos saules staros.

Merino vilna

Īpaši smalkas šķiedras vilna, kas iegūta no merino šķirnes aitām. Sākotnēji šīs smalkvilnas aitas audzētas Eiropas dienvidos, bet ar laiku tās aizvestas uz Austrāliju un Jaunzēlandi. Šī vilnas pavediens ir ļoti smalks un mīksts, kas nekairinās pat visjutīgāko ādu. Šķiedras smalkā struktūra ir kā radīta, lai no tās gatavotu greznus, ažūrus un vienlaicīgi siltus izstrādājumus. 

Kā kopt merino džemperi?

Merino vilnu jākopj saudzīgi. Pirmkārt jāpatur prātā, ka mazgāt merino vilnas apģērbu vajag daudz retāk, kā citas drēbes, jo tai piemīt dabiska attīrīšanās spēja. Mazgāt var ar rokām vēsā ūdenī, kura temperatūra nepārsniedz +30 oC vai arī mazgāt veļasmašīnā ar vilnai paredzēto programmu. Žāvēt saudzīgi, vislabāk izklātu uz horizontālas virsmas.

Aitas vilna

Tradicionāli un tautiski, bet ar savu nacionālo šarmu. Mūsdienās ražotā vilna ir pieejama visdažādākajās nokrāsās, lai gan visdabiskākā vienmēr būs nekrāsota un nebalināta aitas vilna.
Dažādos izstrādājumos to kombinē ar citiem vilnas veidiem, piemēram, daudz smalkāko un maigāko merino vilnu.

Kopšana

Drīkst mazgāt veļas mašīnā saudzējošā režīmā,  ūdens temperatūrā līdz 30°C vai mazgā ar rokām siltā ūdenī līdz 40°C. Ieteicams skalot remdenā ūdenī un žāvēt izklātā veidā.

Ziema ir piemērots laiks, kad atjaunot savu garderobi ar jaunu vilnas džemperi no 220.lv.