„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+9.0 °C
nedaudz mākoņains

DRS veiktas izmaiņas plānveida pakalpojumu cenrādī

Ivars Soikāns

No 1. jūnija Daugavpils reģionālajā slimnīcā (DRS) stājies spēkā jaunais sniedzamo plānveida pakalpojumu cenrādis, preses konferencē žurnālistus informēja ārstniecības iestādes vadītājs Grigorijs Semjonovs.

Slimnīcā līdz pēdējam brīdim cerējuši, ka veselais saprāts uzvarēs un valdība piešķirs medicīnai nepieciešamos līdzekļus, taču tas nenotika. Tā kā Nacionālais Veselības dienests norādījis, ka ārstniecības iestāde nedrīkst pārsniegt valsts apmaksātās kvotas, tās nākas sadalīt visam gadam, lai kvotu pietiktu pacientiem, kuriem palīdzība ir akūti nepieciešama. Akūto ārstēšanu nekādi ierobežojumi neskars -- tā, līdzīgi kā līdz šim, notiks pilnā apmērā.

DRS rūpīgi seko līdzi situācijai medicīnas pakalpojumu tirgū kopumā, lai saglabātu savu konkurētspēju un uzturētu līdzsvaru starp nepieciešamo līdzekļu piesaisti un cilvēku maksātspēju. Tāpat nedrīkst pieļaut, ka cieš noteiktas pacientu kategorijas, tai skaitā bērni un onkoloģiskie pacienti, kam ir paredzēts “zaļais” (pirmreizējiem) vai “dzeltenais” (ja ir aizdomas par recidīviem) koridors.

Cenrādī ir pakalpojumi, kuru cena ir pieaugusi līdz pat 24%, bet ir arī tādi, kur maksa palikusi nemainīga vai pat samazināta. Pieeja, kas DRS ņemta par pamatu, paredz slodzes sadalījumu -- dārgāki kļūs pakalpojumi, kas maksā maz, bet kurus pērk daudzi pacienti, piemēram, asins vai urīna analīzes. Piemēram, ja asins analīzes līdz šim maksāja 1,50 eiro, tad no 1. jūnija -- 1,70 eiro. Šī pakalpojuma sadārdzinājums par 20 centiem visiem ļaus izvairīties no lielas slodzes atsevišķām pacientu grupām, sniedzot citus pakalpojumus. Tāpat tas ļaus būtiski nepalielināt maksu par atrašanos slimnīcā, jo tie pamatā ir pensionāri vai slimi cilvēki, kam nav lielu ienākumu.

Gadījumos, kad dažādiem izmeklējumiem nepieciešamie materiāli nav sadārdzinājušies, arī pakalpojums īpaši nav ticis sadārdzināts. Radioloģiskajiem izmeklējumiem cenas pat nedaudz tikušas samazinātas, lai padarītu īpaši dārgos izmeklējumus pieejamākus pacientiem, ņemot vērā viņu zemo maksātspēju.

Pēdējā laikā pieaugs pieprasījums pēc magnētiskās rezonanses un datortomogrāfijas -- DRS sadalīs valsts kvotas starp nenoliedzami nopietniem izmeklējumiem, piemēram, kad jānosaka sāpju cēlonis vēdera apvidū, bet mazāk nopietnos gadījumos tiks piedāvāts maksas pakalpojums.

Uz pusi nāksies samazināt kvotas, kas paredzētas plānveida operācijām, un, ja līdz rudenim valsts finansējuma ziņā nekas nemainīsies, tad samazinājums, iespējams, būs vēl lielāks. Rezultātā rindā uz pakalpojumu var nākties gaidīt pat līdz trim mēnešiem ilgāk. Tiem, kas negribēs gaidīt savu kārtu, atkal tiks piedāvāts maksas pakalpojums.

Apdrošināšanas firmas, kas ir komercuzņēmumi, saprot, kurp virzās veselības aprūpe, un pārskata apdrošināšanas polisēs ieguldāmo paketi, tāpēc pacienti arvien biežāk saskaras ar apdrošinātāju atteikumu. Taču, ja pakalpojums tik tiešām ir nepieciešams, tas ir jāizmanto, uzsvēra ārstniecības iestādes vadītājs. Lai atvieglotu pacientiem norēķinus par saņemtajiem pakalpojumiem, slimnīca sniegs iespēju par maksas operācijām norēķināties pa daļām.

Arī DRS cenšas taupīt līdzekļus visos iespējamajos veidos.