„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+15.1 °C
apmācies

Kāpēc zelta rotaslietām ir dažāda krāsa?

Apmaksāta informācija

Zelta rotaslietu krāsu nianses nezinātājā var izraisīt nelielu apjukumu. Sarkanais, rozā, dzeltenais vai baltais zelts – noskaidrosim, kā tie atšķiras.

Vispirms jau atgādinājums par senu patiesību, ka tīrs zelts ir mīksts metāls un tīra zelta rotas nav izturīgas. Senākās rotaslietas no tīra zelta ir atrastas senajā Mezopotāmijā, tomēr līdz ar metālapstrādes tehnoloģijas attīstību senajā Ēģiptē un Asīrijā rotu izgatavošanā sāka izmantot dažādus zelta sakausējumus ar citiem metāliem. Atkarībā no sakausējumā izmantotā metāla, mainās zelta tonis.

  • dzeltenais zelts tiek iegūts sakausējot zeltu un varu, cinku vai sudrabu;
  • sārtais, rozā vai sarkanais zelts tiek iegūts sakausējumā ar varu;
  • baltais zelts visbiežāk ir zelta un sudraba, niķeļa vai palādija sakausējums.

Runājot par zelta rotām, noteikti jābūt priekšstatam par zelta provi un zelta karātu skalu. Zelta prove un zelta karāti it kā apzīmē vienu un to pašu - tīra zelta daudzumu konkrētajā rotā, tomēr ir atšķirības.

Zelta prove vai zelta karātu skala – kāda atšķirība? 

Zelta prove (tīra zelta procentuālais daudzums) tiek biežāk izmantota ASV un Kanādā, kā arī dažās Āzijas valstīs, piemēram, Japānā. Tā norāda uz zelta tīrības procentu, kur 24 karātu zelts atbilst 100% tīrībai. 18 karātu rotā zelts ir 75%, savukārt 14 karātu gredzenā zelts ir 58%. Zelta prove parasti tiek izteikta kā daļa no 24 karātiem.

Zelta karātu skala (kvalitātes mērījums) tiek plaši izmantota Eiropā, tostarp Lielbritānijā, Vācijā, Francijā un citās valstīs. Šī skala izmanto karātu skaitu, lai norādītu uz zelta kvalitāti. 24 karātu zelts atbilst tīram zeltam, bet zelta rotas, kas izgatavotas ar mazāku zelta daudzumu, būs ar zemākiem karātiem, piemēram, 18 karātu, 14 karātu vai 9 karātu.

Latvijā populārākais ir zelts 585, kas nozīmē, ka no tūkstoš daļām metāla 585 daļas ir tīra zelta. 585. provei atbilst 14 karātu zelts, bet tīrs zelts ir 999. prove vai 24 karāti.

Dzeltenais zelts

Zelta rotaslietām raksturīgā dzeltenā krāsa ir vispopulārākā un lielākajai daļai cilvēku asociējas ar bagātību un augstu sociālo statusu. Iespējams dēļ tā, ka gadu desmitiem rotu piedāvājumā izteikti dominēja dzeltenais zelts, daudziem pret šo zelta krāsu ir izveidojušies zināmi aizspriedumi. Savukārt šī brīža rotaslietu tendences tieši otrādi iesaka paraudzīties uz dzelteno zeltu ar svaigu skatu un atjaunot savu rotaslietu lādītes saturu, izvēloties kādu dzeltenā zelta rotu.

Zelts ir dabīgi dzeltens, tomēr arī šeit ir nianses – jo augstāki karāti, jo bagātāka un izteiksmīgāka būs dzeltenā krāsa. Tā, piemēram 10 karātu zelts būs bālāks par 18 karātu zeltu.

Rožu zelts

Šī zelta nokrāsa 20. gadsimta sākumā bija ļoti populāra Krievijā un ieguva “krievu zelta” apzīmējumu. Rozā toni nosaka vara daudzums zeltā. Jo lielāks vara procentuālais daudzums, jo izteiktāka ir zelta sarkanā nokrāsa.

Baltais zelts

Rodas zeltu sakausējot ar baltiem metāliem. Parasti izmantotie metāli ir platīns un sudrabs. Tomēr iegūtais tonis ir vairāk gaiši pelēks nekā balts. Rezultātā baltais zelts parasti tiek pārklāts ar rodiju, lai iegūtu vēlamo balti spīdīgo toni. Tomēr šis pārklājums pēc kāda laika nolietojas. Savukārt tādi metāli kā pallādijs, niķelis un kadmijs sakausējumā dod vēlamo balto nokrāsu bez rodija pārklājuma.

Zelta rotaslietu klāsts ir ļoti daudzveidīgs – zelta ķēdītes vīriešiem un sievietēm,  eleganti gredzeni ar dārgakmeņiem, kuloni, robustas vīriešu rokassprādzes un gredzeni. 220. lv ir zelta rotaslietu piedāvājumā Jūs atradīsiet rotas, kas piesaistīs jūsu uzmanību pat, ja tradicionālais dzeltenais zelts nav Jūsu favorīts.