„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+10.0 °C
skaidrs laiks

Cigarešu smēķētāji tiek diskriminēti iepazīšanās platformās

Iepazīšanās aplikācijas mūsdienās lielai sabiedrības daļai ir ierasta komunikācijas platforma ne vien otrās pusītes meklēšanai, bet arī tiešsaistes draugu loka paplašināšanai. Tāpat dažiem šīs iepazīšanās platformas ir vienkārši jauns izklaides veids vai laika kavēklis. Ņemot vērā lielo platformu lietotāju skaitu, tās var sniegt arī plašāku ieskatu cilvēku ieradumos un mūsdienu iepazīšanās tendencēs.

Tā, piemēram, iepazīšanās platforma Dua.com 2023. gadā veica vairāk nekā 466,9 tūkstošu savas lietotnes lietotāju datu analīzi, lai noskaidrotu, kā smēķēšana var ietekmēt attiecību veidošanos tiešsaistē.

Pētījums (1) parādīja, ka kopumā smēķētāji saņem par 52,7 % mazāk saderības apliecinājumu nekā nesmēķētāji. Savukārt nesmēķētāji saņem ievērojami augstākus atbilstības rādītājus (111,4 %) nekā smēķētāji. Tas liecina, ka smēķētājiem var būt lielākas grūtības atrast partnerus, jo nesmēķētāji kopumā tiek atzīti par iekārojamākiem potenciālajiem partneriem. Veselīgu dzīvesveidu raksturojošie ieradumi parasti izvirzās priekšplānā, kolīdz ir runa par jaunas simpātijas meklējumiem tiešsaistē.

Ne velti cigarešu lietotāju vidū kopumā var novērot lielāku vientulības izjūtu un depresīvāku noskaņojumu. Cigarešu dūmos esošās kaitīgās vielas kaitē plaušām, asinsvadiem, sirdij un veicina dažādas saslimšanas, tostarp vēzi, kas noved pie samazinātas fiziskās aktivitātes, mazkustīguma un ilgtermiņā arī svara pieauguma.

Nesmēķētājus atgrūž nepatīkamā dūmu smaka, un tāpēc bieži viens no būtiskiem iemesliem, kas smēķētājus mudina atmest cigaretes, ir partneris vai bērna piedzimšana. Daļa bijušo smēķētāju dažkārt izvēlas dažādus cigarešu aizstājējproduktus un bezdūmu alternatīvas, kur netiek dedzināta tabaka un netiek radīti dūmi, kas ir galvenais nepatīkamās smakas un kaitīgo vielu avots.

Interesanti, ka cigarešu lietošana salīdzinoši mazāk ietekmē vīriešu pievilcību citu acīs, savukārt sievietes ir daudz sliktākā pozīcijā. Nesmēķējošām sievietēm salīdzinājumā ar smēķējošām sievietēm priekšroka tiek dota 63,6 % gadījumu. Savukārt nesmēķējošiem vīriešiem priekšroka tiek dota 48,4 % gadījumu.

Kāds cits, Lielbritānijā veikts pētījums (2) parāda, ka bailes tikt atgrūstam ir likušas vairāk nekā trešdaļai otrās pusītes meklētāju slēpt savus cigarešu smēķēšanas ieradumus no potenciālajiem partneriem. Katrs ceturtais cigarešu smēķētājs pirmajā randiņā slēpj, ka smēķē, 15 % to nenorāda savos iepazīšanās profilos, un 15 % atzīst, ka izjūt kaunu par savu ieradumu. 48 % aptaujāto atzina, ka gaida līdz randiņa beigām un tikai tad uzdrošinās izsmēķēt cigareti, savukārt 20 % mēdz pa cigaretei uzsmēķēt slepus.

Vidēji smēķētāji savu ieradumu slēpj trīs mēnešus, un 73 % uzskata, ka randiņa partneris viņu nosodīs, ja uzzinās patiesību. Pētījumā konstatēts, ka, pieaugot tendencei slēpt savu smēķēšanas ieradumu, “slepenie smēķētāji” pastiprināti lieto smaržas (33 %), mājās daudz izmanto gaisa atsvaidzinātāju (25 %) un aromātiskās sveces (24 %). Tāpat plaši tiek izmantoti mutes atsvaidzināšanas aerosoli (19 procenti) un cigarešu smakā tiek vainoti citi cilvēki (16 %).

Piektā daļa no visiem aptaujātajiem iepriekš bija saskārušies ar attiecību noraidījumu smēķēšanas dēļ, un 24 % uzskata, ka ir vientuļi tieši cigarešu lietošanas dēļ.
Interesanti, ka 69 % smēķētāju atzīst, ka saprot, kāpēc citi cilvēki nevēlas satikties ar cigarešu lietotājiem un 20 % paši labprātāk kā partnerus izvēlētos nesmēķētājus.

1. https://www.ctvnews.ca/lifestyle/smokers-are-less-likely-to-get-matches-on-dating-apps-here-s-why-1.6352326
2. https://www.independent.co.uk/news/health/smoking-secret-health-dating-relationships-b2288006.html

 

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.