„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 21. septembris
Sestdiena
Mariss, Matīss, Modris
+12.8 °C
daļēji mākoņains

Izdod Vecajam Stenderam veltītu pastmarku

Izdod Stenderam veltītu pastmarku

Atzīmējot mācītāja un valodnieka Gotharda Frīdriha Stendera 300.gadadienu, 27.augustā, Latvijas Pasts izdevis īpašu pastmarku. Pirmās dienas aploksnes un zīmoga dizaina autore ir māksliniece Arta Ozola-Jaunarāja.

 G.F.Stenderam veltītā pastmarka izdota 30 000 eksemplāru tirāžā un tās nominālvērtība ir 1,39 eiro. Tā atbilst ierakstītas vēstules nosūtīšanai Latvijas teritorijā, turklāt līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 1500 eksemplāru tirāžā.

Jaunajā pastmarkā, pirmās dienas aploksnē un zīmogā attēloti fragmenti no G.F.Stendera sarakstītās grāmatas Augstas gudrības grāmata no pasaules un dabas, globuss un viena no G.F.Stendera aprakstītajām navigācijas ierīcēm.

 G.F.Stenders jeb Vecais Stenders bija izglītots Baltijas valstu mācītājs, valodnieks un latviešu laicīgās daiļliteratūras dibinātājs. Viņš ir dzimis Lašu pagastā, tagadējā Eglainē.Nozīmīgākie viņa darbi bija Jauna pilnīgāka gramatika (Neue vollständigere lettische Grammatik), Latviešu leksikons (Lettisches Lexikon), kas ilgu laiku bija plašākā latviešu-vācu un vācu-latviešu vārdnīca, jauna tipa ābece Jauna ABC un lasīšanas mācība un pirmā ilustrētā ābece Bildu ābice, kā arī pirmā populārzinātniskā grāmata latviešu valodā Augstas gudrības grāmata no pasaules un dabas. Vecais Stenders bijis arī ģeogrāfijas profesors, viņš ir projektējis globusus un aprakstījis dažādus navigācijas paņēmienus. Neskatoties uz to, ka G.F.Stenders pēc tautības bija vācietis, uz viņa kapa akmens lasāms uzraksts Latwis.