„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+11.0 °C
daži mākoņi

Vai būs iespējams pensionārus tramvajā pārvadāt bez maksas?

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā partijas "Latgales gaisma" priekšsēdētajs ir paziņojis par solījumu atļaut pensionāriem bez maksas izmantot tramvaju.

Lai noskaidrotu, kādas varētu būt sekas pensionāru bezmaksas pārvadāšanai tramvajos, "Latgales Laiks" sazinājās ar Tramvaju pārvaldes direktoru Viktoru Radčenko un Daugavpils pilsētas domes izpilddirektoru Rišardu Draba.

* V.Radčenko:

-- Sekas šādam solim var būt visneiedomājamākās.

Pieļauju iespēju, ka līdz ar šāda lēmuma pieņemšanu pensionāru skaits, kas izmanto tramvaja pakalpojumus, varētu pieaugt vairākkārtīgi. Līdz ar to Tramvaju pārvalde būtu spiesta ieviest papildus ritošā sastāva vienības, palielinot uzņēmuma izdevumus.

Patlaban pensionāri tramvaja pakalpojumus izmanto par puscenu. 50% no mēnešbiļetes vērtības, uzņēmumam atmaksā Daugavpils sociālās palīdzības centrs (SPC). Atļaujot pensionāriem izmatot tramvaju bez maksas, uzņēmums iespējams zaudēs arī to naudu, kuru tam pārskaita SPC.

Šogad tramvaju pārvaldes dotēšanai pašvaldība pārskaitīja 120 000 latu. Sakarā ar minētā priekšlikuma ieviešanu nepieciešamās dotācijas apmēri strauji pieaugs.

Ja mēs runājam par dotācijām no pašvaldības budžeta, tad der atcerēties, ka dotācijās tērējamie līdzekļi ir mūsu pašu - nodokļu maksātāju -- nauda. Citiem vārdiem runājot, pensionāru bezmaksas pārvadāšanu tramvajos nāksies apmaksāt pārējiem nodokļu maksātājiem.

* Rišards Draba:

- Tas ir klaji populistisks paziņojums. Latvijā patlaban nav nevienas pilsētas, kur pensionāri būtu simtprocentīgi atbrīvoti no maksas par braucienu tramvajā.

Rūpējoties par saviem pensionāriem, Daugavpils pašvaldība ir devusi viņiem iespēju izmantot tramvaja pakalpojumus par puscenu. Tas šodien ir optimālais variants.

Pilsētā dzīvo gandrīz 30 000 pensionāru. Pat gadījumā, ja tramvaja pakalpojumus bez maksas sāks izmantot tikai puse no viņiem, Tramvaju pārvaldes gada laikā sniedzamo bezmaksas pakalpojumu apjoms pārsniegs vienu miljonu latu. Jāatzīmē, ka apmēram tieši šāda naudas summa gada laikā tiek tērēta uzņēmuma uzturēšanai.

Ja tiks pieņemts lēmums, kas ļaus pensionāriem par brīvu izmantot tramvaja pakalpojumus, pašvaldībai būs jāuzņemas gandrīz simtprocentīga Tramvaju pārvaldes dotēšana. Citiem vārdiem runājot, pensionāru bezmaksas pārvadāšanu tramvajos būs jāapmaksā mums visiem - nodokļu maksātājiem.