„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+12.6 °C
daļēji mākoņains

Andrupenē nelietderīgi izlietoti Valsts Nodarbinātības dienesta līdzekļi

Jau vairākus gadus Valsts Nodarbinātības dienests (VND) realizē algoto pagaidu sabiedrisko darbu (APSD) projektus, kuru realizācijā puse no valsts iedalītajiem līdzekļiem tika izmantota bezdarbnieku darba algām, bet otra puse -- uzņēmējam dažādu projektam nepieciešamo materiālu iegādei. Kā LL informēja VND nodarbinātības aktīvo pasākumu daļas vadītāja Solveiga Rozīte, šo projektu efektivitāte izrādījusies nepietiekoša. #c Uz konkursa pamata tika izvēlēta auditorfirma BDO Invest--Rīga, lai veiktu VND pārvaldes 9 mēnešu finansu un darbības pārbaudi. Firmas īpašu interesi izraisīja no 1998. līdz 2000. gadam finansētais projekts Krāslavas rajona Andrupenes pagastā. Par saņemto finansējumu Ls 193 048 apmērā Andrupenes pagasta padome izveidoja 9 pastāvīgas darba vietas. Tādējādi vienas darba vietas izmaksas te sasniedz Ls 21 450, kas ir 24 reizes dārgāk nekā vidēji valstī (jāpiebilst, ka pērn valstī vienas darba vietas izmaksas svārstījās no 600 līdz 870 latiem).

Auditorfirma atzinusi, ka no Andrupenes pagasta padomes būtu atgūstami Ls 127 910 un šī projekta izvērtēšanai VND piesaistīs kompetentākas iestādes. S. Rozīte uzskata, ka līdzekļi tika nelietderīgi iztērēti, ieguldot tos pagasta infrastruktūras sakārtošanā nevis jaunu darba vietu radīšanā.

Pateicoties APSD projektam Andrupenes pagastā ir apmežotas brīvās zemes 800 ha apmērā, kā arī izveidots etnogrāfiskais brīvdabas muzejs "Latgales lauku sēta".

S. Rozīte LL pastāstīja, ka tuvākajā laikā tiks pārbaudīti arī divi citi Andrupenes pagastā realizētie VND projekti "Bērnu krīzes un rehabilitācijas centrs" un "Rāznavas dabas parka ainavu izveidošana Andrupenes pagastā". Pirmajā projektā VND ieguldījis Ls 12 000 septiņu darba vietu izveidošanai, bet otrajā -- Ls 20 000 divdesmitvienas darba vietas izveidei.

Šobrīd VND algoto pagaidu sabiedrisko darbu projektu vietā organizē jaunus bezdarbnieku aktīvās nodarbināšanas pasākumus.