„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.2 °C
apmācies

Varavīksnes skolā būs programma talantīgu bērnu apmācībai

Krāslavas Varavīksnes vidusskola ir vienīgā multinacionālā skola Latgalē, kā arī vienīgā UNESCO asociētā skola šajā reģionā, uzskata skolas direktors Arkādijs Fleišmans. Šobrīd skola strādājot pēc tipveida mācību plāna, kas paredzēts skolēniem ar vidējām spējām. Padziļināti tiek apgūti atsevišķi mācību priekšmeti, kā arī izveidotas korekcijas klases bērniem, kuriem mācības padodas ar grūtībām. Taču līdz šim nav rasta pieeja īpaši apdāvinātiem bērniem, tāpēc šajā jomā skola paredz pārņemt divas Krievijas zinātnieku izstrādātas mācību programmas -- talantīgu bērnu apmācība un attīstošā apmācība. Pēdējā ir interesanta tāpēc, ka ļauj vienlaicīgi attīstīt tēlaino un loģisko domāšanu, savukārt, Latvijas izglītības sistēmā šobrīd dominējot galvenokārt apmācošais, nevis attīstošais moments, stāsta A.Fleišmans. Jāatzīst, ka šo abu mācību programmu metodiskie materiāli nav pieejami nekādu izdevumu veidā, bet pārņemami tikai tiešā sadarbībā.

Šogad Varavīksnes skolā mācās 1002 audzēkņi, pavisam 11 tautību bērni, taču pārsvarā esot latvieši, krievi, baltkrievi un poļi, tāpēc skola piedāvā apgūt šo tautu kultūrvēsturi un valodu. Skolā ir 11 deju kolektīvi, 4 kori, kuru vidū ir vienīgais zēnu korisKrāslavas rajonā, ir jauniešu deju studija "Stop Time", darbojas vairāk nekā 20 klubi, katru mēnesi iznāk skolas avīze, Skolas lepnums ir jauniešu teātris, kurš šovasar pārstāvēs Latviju Bērnu teātru festivālā Francijā. Tradicionāli skolā notiek mūzikas festivāli un vecāku asamblejas.

Jau trešo gadu sākumskolā tiek izmantota bilingvālā mācību metode. Skolas direktors uzskata, ka pārejai uz mācībām latviešu valodā pedagogi un skolēni ir pilnībā gatavi. Turklāt, pēc valsts valodu zināšanu līmeņa Varavīksnes skola ir viena no pirmajām visā valstī. Vēl viens pluss -- vidusskolas klasēs jaunieši paralēli mācībām var apgūt arī galdnieka profesiju un iegūt autovadītāja apliecību.

Autores foto

Arkādijs Fleišmans

Jautrākais skolēnu iestudējums ir pasakas "Meža gulbji" improvizācija