„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.9 °C
apmācies

Daugavpilī gatavojas būvēt formalīna rūpnīcu

Paredzēts, ka gada laikā uzņēmums būs spējīgs saražot 30 000 tonnu 37% formalīna, kas turpmāk tiks izmantots fenola un karbamīda sveķu ražošanā. Savukārt šie sveķi tiek izmantoti finiera, koka skaidu un koka šķiedru plašu ražošanā. Patlaban gada laikā Latvija no Krievijas importē aptuveni 16 000 tonnu samērā zemas kvalitātes formalīna. Ievestā formalīna zemā kvalitāte rada nopietnas problēmas kvalitatīvu fenola un karmaīda sveķu izgatavošanā, kā arī veicina dabas piesārņojumu.

Jaunbūvējamā uzņēmuma produkcija pēc speciālistu vietokļa būs kvalitatīvāka un tās ražošana būs videi draudzīga. Gandrīz pusi gatavās produkcijas uzņēmums gatavojas eksportēt. Jaunbūvējamā uzņēmuma izmaksas tiek lēstas 8 milj. ASV dolāru apmērā. Par tā iespējamo atrašanās vieta tiek minēts Ruģeļu mikrorajons. Uzņēmumā strādāšot 129 cilvēki.

Saskaņā ar likumu par ietekmes uz vidi novērtēšanu "ACC" organizē sākotnējo projekta sabiedrisko apspriešanu. Ar projetu iedzīvotāji var iepazīties Daugavpilī Jelgavas ielā 2a vai Daugavpils domes informācijas birojā. Savus priekšlikumus viņi varēs pierakstīt speciālā žurnālā, kas atradīsies minētajās vietās vai arī nosūtīt Ietekmes uz vidi novērtējuma valsts birojam.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Dauksts, komentēdams "ACC" ieceres, atzina, ka lēmumu atļaut vai neatļaut minētā uzņēmuma būvniecību pašvaldības teritorijā dome varēs pieņemt tikai pēc tam, kad būs iepazinusies ar speciālistu slēdzienu par to, kādu ietekmi minētais uzņēmums atstās uz apkārtējo vidi un iedzīvotājiem.

Ietekmes uz vidi novērtēšanas biroja direktors Jānis Avotiņš LL pastāstīja, ka viņa vadītā struktūra ir saņēmusi no SIA KU "ACC" iesniegumu ar lūgumu izvērtēt minētā uzņēmuma ietekmi uz vidi un uzsākusi izstrādāt programmu, kas būs jārealizē, lai noskaidrotu uzņēmuma ietekmi uz apkārtējo vidi.