„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 17. aprīlis
Trešdiena
Rūdis, Rūdolfs, Viviāna
+4.2 °C
apmācies

Jauns kombains peļņai un komfortam

Vitolds Kveders pastāstīja: "Projekts ar Daugavpils rajona Lauksaimniecības konsultāciju biroja palīdzību tapa pagājušā gada decembrī un tika atbalstīts šī gada jūlijā. Tā kopējā summa 94 000 latu -- 45% piešķīra ES, pārējā summs ir kredīts, kas jāatdod piecos gados. Par šo nadu nopirkts Beļģijā ražots kombains "NEWHOLAND", sējmašīna "JUKO", minerālmēslu izkliedētājs "BOGBALLE" un rulonu prese "NEWHOLAND".

Komabainā "NEWHOLAND" sajūta kā mersedesā -- mašīna brauc viegli ar minimālu troksni, kondicionētājs nodrošina 16 grādu un zemāku temperatūru, labam noskaņojumam skan mūzika. Kombaina vadībā zemniekam asistē mazs, bet gudrs dators, kurš norāda, piemēram, kādā programmā jāpļauj rasotā vai vēlas pēcpusdienas saules apspīdētā laukā. Tas uzrāda pašu mazāko kļūmīti. Līdz ar to kombains nodrošina vienmērīgu, tīru pļāvumu, graudu augsto kvalitāti, laika ekonomiju un niecīgu ražas zudumu, kā arī stabilu peļņu. V. Kveders aplēsis -- Austrumos ražotais kombains "Dona" rada 200 kg jeb 10% lielu graudu zaudējumu uz vienu hektāru. Tik lielus zaudējumus zemnieks nevar pieļaut, īpaši jau lielās platībās. Pašam V. Kvederam ir sējumi 460 ha platībā, galvenā nozare -- sēklkopība un lopbarības ražošana.

"NEWHOLAND" uz hektāru patērē 11 litrus degvielas, strāda ar 271 zirgspēku lielu jaudu, 10 stundās nopļauj vidēji 35-40 ha. Sešus metrus platais kombaina heders ļauj vienā stundā novākt vidēji 6-8 tonnas graudaugu. Lai gan šovasar laika apstākļi nav labvēlīgi augstai ražai, tomēr, pateicoties jaunajam kombainam, graudaugu raža laba -- 35-40 centneri, dažos laukos arī 50 centneri no ha, tāpēc kombains graudu bunkuru piepilda pusstundā. Dators 21. jūlijā (šai dienā LL ciemojās pie V. Kvedera) uzrādīja, ka kombains nopļāvis jau 438 ha. Sezonā tas varētu pieveikt 800 ha.

"Pašam zemniekam ir komfortabla strādāšana. Ja Austrumu kombainam katreiz jālec no kabīnes laukā un putekļos ar atslēgu jāregulē hedera parametri, pēc tam visa diena jāpavada karstumā kabīnē, tad pēc darba nav nekāda noskaņojuma. Ar "NEWHOLAND" izbrauciens laukā ir kā svētki," stāsta V. Kvedere kompanjons Aivars Kveders.

Vitolds Kveders uzsvēra, ka ir vērts piedalīties ES SAPARD projektu konkursā un pirkt dārgu, bet mūsdienīgu un kvalitāti nodrošinošu lauksaimniecības tehniku.

"Kombains atmaksāsies dažos gados -- sadarbojamies piecas zemnieku saimniecības, kuras pārvalda vairāk nekā 1000 ha zemes. Saņemot valsts subsīdiju atbalstu un nopērkot Austrumos ražotu kombainu, samaksātu tādu pašu naudu, taču Rietumos ražotā lauktehnika ir soli priekšā modernizācijas jomā," atzina V. Kveders.

Viņš domājis palielināt sējumu platību un uzrakstīt vēl vienu projektu ES SAPARD programmai. "Nevar stāvēt uz vietas -- ja esi iesācis darīt, tad padari! Ir taču arī citas jomas, piemēram, lopkopība un tūrisms. Dēlam Pāvelam vēlos nodrošināt stabilu nākotni," atvadoties teica V. Kveders.