„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
nedaudz mākoņains

Āfrikas cūku mēra dēļ pastiprināti kontrolēs arī no Krievijas ieceļojošo personu bagāžu

Krievijā – Pleskavas apgabala Neveļas rajona Seņutinas ciemā, kas atrodas aptuveni 100 km no Latvijas robežas, mājas cūkām konstatēts Āfrikas cūku mēris.

 Lai nepieļautu Āfrikas cūku mēra ievazāšanu Latvijā ar pārtikas produktiem, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), sadarbojoties ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldi un Valsts Robežsardzi, pastiprina no Krievijas ieceļojošo privātpersonu bagāžas pārbaudes. Līdzīgas pārbaudes jau tiek īstenotas robežkontroles punktos, caur kuriem ieceļo personas no Baltkrievijas.

 Āfrikas cūku mēra vīruss ir ļoti izturīgs. Gaļā pie +4°C vīruss saglabājas 150 dienas, sausā sālītā šķiņķī – 140 dienas, bet saldētā gaļā daudzus gadus.

 PVD atgādina, ka iebraucot Eiropas Savienības teritorijā no trešajām valstīm, ir stingri aizliegts ievest gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus! Ja inspektori ceļotāja bagāžā konstatēs neatļautus produktus, tie tiks konfiscēti un nodoti iznīcināšanai.

 Kā liecina VID Muitas pārvaldes apkopotā informācija, pagājušajā nedēļā robežkontroles punktos, caur kuriem ieceļoja personas no Baltkrievijas, pārbaudīta vairāk nekā 11 000 privātpersonu bagāža. Izņemti un iznīcināšanai nodoti vairāk nekā 283 kg dzīvnieku izcelsmes produkti, pārsvarā – gaļa un gaļas produkti.