„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+1.1 °C
neliels sniegs

Zemes iegādes programmu bremzē gan zemes cena, gan ilgā saskaņošana


Līdz 31. jūlijam Lauku atbalsta fonds lauksaimniecības zemes iegādei ir piešķīris 151 aizdevumu par Ls 4,8milj. latu. Latgalē ir izsniegti 18 aizdevumi, un Latgales zemnieki, tāpat kā Rīgas reģions, atpaliek no Kurzemes novada, kur saņemti jau 49 aizdevumi. „Latgales Laiks” centās uzzināt, kāpēc Latgales lauksaimnieki šo atbalstu izmanto tik kūtri.

 

Atbalsta programmu pamatīgi ir izpētījis Daugavpils novada Sventes pagasta jaunais lauksaimnieks, kartupeļu audzētājs Ainārs Jonāns (z/s „Debesskalni”), taču viņu sarūgtina neadekvātas zemes cenas. Viņš gribētu ar atbalsta aizdevumu izpirkt nomā paņemtos 7,5ha, un viens ha maksā aptuveni Ls 700. Taču daļa zemes ir ieaugusi krūmos. Lauksaimnieks pastāstīja: „Labi, es paņemšu kredītu, nopirkšu šo zemi, pēc tam izcirtīšu krūmus, atjaunošu zemes auglību, sastādīšu kartupeļus, pārdošu tos, un man būs peļņa. Uz to visu aizies 3-4 gadi. Arī tad diezin vai es uzreiz atgūšu to naudu, ko būšu paņēmis aizdevumā.”

Plašak  lasiet 16. augusta numurā.