„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.1 °C
neliels sniegs

Tēva diena pamazām kļūst par būtisku tradīciju ģimenēs

Jau piekto gadu pēc kārtas otrajā septembra svētdienā, 8.septembrī, Latvijā atzīmēs Tēva dienu, tādējādi godinot tēva lomu ģimenē un sabiedrībā. Labklājības ministrija (LM) atzīst, ka šī diena līdzīgi kā Mātes diena pamazām iesakņojas ģimenēs kā būtiska tradīcija.

 LM akcentē, ka Tēva dienas mērķis ir popularizēt ideju, ka vīrietim kā tēvam ir jābūt gandarītam un lepnam par savu ģimeni un bērniem. Vienlaikus tēviem svarīgi ir saņemt pateicību un mīļus vārdus par ģimenei veltītajām, nesavtīgajām rūpēm. Tāpat sabiedrības kontekstā svarīgi ir veicināt diskusiju par vīrieša lomu ģimenē, piemēram, uzsverot nepieciešamību darba devējam sniegt atbalstu arī tēviem, radot iespēju saskaņot darba un ģimenes dzīvi, lai varētu veltīt vairāk laika bērniem.

 Vienlaikus sabiedrībā nepieciešams lauzt stereotipus par atšķirīgo sieviešu un vīriešu lomu ģimenē, pienākumu sadali un dalību bērnu audzināšanā. Tāpat, atzīmējot Tēva dienu, svarīgi ir vērst uzmanību arī uz tēva pienākumiem un atbildību, kas saistīta ar bērna ienākšanu ģimenē un kļūšanu par vecāku.

 LM informē, ka valsts, piedzimstot bērnam, sniedz atbalstu arī tēviem. Lai jaunais tēvs varētu iesaistīties sava jaundzimušā bērna aprūpē, viņam ir iespēja līdz jaundzimušā divu mēnešu vecumam izmantot 10 dienu ilgu paternitātes atvaļinājumu. Sociāli apdrošinātie tēvi, kuri šo atvaļinājumu izmanto, saņem paternitātes pabalstu. Tas ir 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Paternitātes pabalsta maksimālais apmērs dienā ir Ls11,51 un 50% no summas, kas pārsniedz Ls 11,51 dienā.

 Atbilstoši Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūras statistikas datiem, vidēji ik mēnesi paternitātes pabalstu saņem aptuveni 700 vīriešu. Minētajos pabalstos šogad izmaksāti gandrīz 741 tūkst. latu.

 Ministrija aicina svinēt šo dienu īpaši! Novērtēt tēva lomu ģimenē un dalību stipras un stabilas ģimenes veidošanā. LM informē, ka šogad ģimeņu portāls mammamuntetiem.lv Rīgā organizē īpašu pasākumu Tēva dienas svinībām, kurā piedalīsies arī labklājības ministre Ilze Viņķele. Labklājības ministre atklās arī īpaši tēviem veltītu dzejoļu krājumu „Tētis” (detalizētāka informācija ģimenes portālā www.mammamtetiem.lv). Arī atsevišķās izglītības iestādēs notiks šai dienai veltīti pasākumi.

 Tēva dienu oficiāli atzīmē arī daudzas citas Eiropas valstīs, piemēram, Austrija, Beļģija, Dānija, Somija, Vācija, Ungārija, Īrija, Itālija, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Portugāle, Rumānija, Spānija, Zviedrija un Apvienotā Karaliste.  

 Atgādinām, ka Mātes dienu Latvijā svin maija otrajā svētdienā, savukārt Starptautisko ģimenes dienu Latvijā svin 15.maijā.