„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.4 °C
neliels lietus

Iepazīsti valsts pārvaldi – 27.septembrī Atvērto durvju diena

Aicinām Tevi, Tavus draugus, skolas un studiju biedrus un ģimenes locekļus 27.septembrī doties iepazīt valsts pārvaldi, apmeklējot Atvērto durvju dienas pasākumus visā Latvijā.

 Valsts iestādes šai reizei sagatavojušas īpašus piedāvājumus, lai interesantā un saistošā veidā iepazīstinātu ar savu darbu un palīdzētu sabiedrībai izprast, kas ir valsts pārvalde. Ar vairāk nekā 200 iestāžu un to reģionālu struktūrvienību piedāvājumiem Atvērto durvju dienai var iepazīties mājaslapā www.atvertodurvjudiena.lv.

 Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane: „Aicinu ikvienu iedzīvotāju izmantot šo iespēju – doties uz iestādēm, lai iepazītu valsts pārvaldi – lai, iespējams, nezināmais un svešais pārtaptu labi saprotamā. Dalība Atvērto durvju dienā ir lieliska iespēja arī valsts iestādēm lauzt stereotipus un parādīt, ka esam atvērti, atklāti un pieejami ikvienam interesentam”.

 Iespēja izstaigāt valdības namu un ieskatīties tā vēsturē, iepazīt diplomātisko dienestu, uzzināt, kā veido valsts budžetu un kādas prasmes un zināšanas pašlaik novērtē darba tirgū. Būs iespēja arī noskaidrot, kādas iespējas Latvijai pavērs prezidentūra ES Padomē, tuvāk iepazīt mūsu jauno valūtu – eiro, kā arī noskaidrot, kā tiek veidota mūsu valsts iekšlietu un aizsardzības politika.

 Par interesanto aviācijā, jūrniecībā, dzelzceļā un autosatiksmē varēs uzzināt, apmeklējot Satiksmes ministriju un nozares uzņēmumus. Savukārt atbildes uz veselības jautājumiem sniegs speciālisti nozares ministrijā. Lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības nozares tuvāk varēs iepazīt Zemkopības ministrijā.

 Ministriju padotības institūcijas, kā ierasts, sagatavojušas īpaši pārdomātus piedāvājumus valsts pārvaldes Atvērto durvju dienai. Turklāt ko redzēt, dzirdēt un darīt ir arī reģionos.

 Plašu piedāvājumu sagatavojis Valsts ieņēmumu dienests, sniedzot iespēju visā Latvijā iepazīt, kā tiek iekasēti nodokļi, kā norit darbs muitas kontroles punktos un kā strādā kinologi kopā ar saviem četrkājainajiem draugiem. Interesanti būs arī 90 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu depo visā Latvijā, kur glābēji izrādīs tehniku un pastāstīs par savu darbu.  

 Arī Valsts policijas un Valsts robežsardzes pārvaldes sniegs ieskatu savā ikdienas darbā. Būs iespēja uzkāpt uz NBS Jūras spēku flotiles un Valsts robežsardzes kuģiem. Savukārt Pilsonības un migrācijas dienestā varēs pārliecināties, cik viegli nokārtojams Naturalizācijas eksāmens, lai kļūtu par Latvijas pilsoni.

 Vidusskolēniem interesants varētu šķist centralizēto eksāmenu tapšanas process, ko varēs noskaidrot Valsts izglītības satura centrā. Plašu pasākumu klāstu piedāvā arī Valsts Nacionālais arhīvs – no dokumentu glabāšanas līdz vēsturisku filmu skatei.

 Ārstu un medmāsu ikdienu tuvāk varēs iepazīt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestos un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, aplūkojot laboratorijas, operāciju zāles un „ātrās palīdzības” operatīvos transportlīdzekļus.

 Valsts zemes dienests sarūpēs interesantu spēli, kas rotaļīgā veidā skaidros iestādes darbības jomas un atklās, kas jāzina katram nekustamā īpašuma saimniekam.

 Atvērto durvju dienā šogad piedalās arī Rīgas apgabaltiesa, kas interesentiem pastāstīs par tiesnešu darbu un to, kā tiek spriesta taisna tiesa.

 Pārtikas veterinārā dienesta darbinieki atklās, kā viņi uzrauga pārtikas veikalus, kafejnīcas un tirgus, lai iedzīvotajiem būtu pieejami kvalitatīvi produkti. Savukārt caur mikroskopa „aci” Valsts augu aizsardzības dienesta laboratorijās varēs pētīt sēklas un dīgstus, meklējot tajos baktērijas.

 Dažādas dabas takas Pierīgas, Kurzemes, Latgales un Vidzemes reģionā piedāvā izstaigāt Dabas aizsardzības pārvaldes specialisti.

 Ja Tevi ieinteresēja valsts pārvaldes darbs un vēlies ar to iepazīties tuvāk, vēl nekas nav nokavēts. Meklē kontaktinformāciju pasākuma mājaslapā www.atvertodurvjudiena.lv un piesakies! Tāpat – ja Tev ir twitter konts, seko norādei #atvērtapārvalde un iegūsti informāciju par iestāžu piedāvājumiem valsts pārvaldes Atvērto durvju dienā.