„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.3 °C
apmācies

“Zaļā josta” uzsāk Vislatvijas mēroga makulatūras vākšanu skolās

Gādājot par tīru Latvijas vidi un efektīvu otrreizējo resursu atgūšanu, izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas uzņēmums “Zaļā josta” izsludina kārtējo makulatūras vākšanas konkursu “Tīrai Latvijai!” Latvijas izglītības iestādēm. Konkurss ik gadus apvieno simtiem izglītības iestāžu un tūkstošiem bērnu, lai, vācot makulatūru, kopīgi saudzētu un taupītu dabas resursus. Tādējādi „Zaļā josta” vērš bērnu un jauniešu uzmanību makulatūras šķirošanas nepieciešamībai un nozīmei ikdienas dzīvē, kā arī veido izpratni, ka pareizi sašķiroti un pārstrādei nodoti atkritumi kļūst par vērtīgām izejvielām jaunu produktu ražošanā.

Konkurss norisināsies divos posmos un noslēgsies 2014. gada maijā, kad tiks apkopoti visi rezultāti un noteikti konkursa uzvarētāji – visvairāk makulatūras savākušās izglītības iestādes, kā arī tās izglītības iestādes, kas savākušas vislielāko makulatūras apjomu uz vienu audzēkni. Konkursa godalgoto vietu ieguvēji saņems naudas balvas un iespēju doties konkursa atbalstītāja AS „Latvijas valsts meži” rīkotās vides izziņas ekskursijās. Ar specbalvām tiks sumināti čaklākie individuālie makulatūras vācēji.

„Mums ir svarīgi, ka skolu jaunatnei veidojas izpratne par koksni kā vērtīgu materiālu, no kā iegūst ne vien papīru, bet arī citas izejvielas,” saka AS „Latvijas valsts meži” Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs. Viņš turpina: „Tāpēc arī mēs, AS „Latvijas valsts meži”, birojā ikdienā vācam makulatūru, tomēr apzināmies, ka papīru ražo, galvenokārt, no koksnes atlikumiem, kas citādi paliktu neizmantoti vai arī tiktu sadedzināti apkures vai enerģijas ražošanai.”

“Makulatūras vākšanas konkursu skolām un pirmsskolas izglītības iestādēm “Zaļā josta” rīko jau piekto gadu,” stāsta SIA “Zaļā josta” valdes priekšsēdētājs Jānis Lapsa, norādot, ka daudzām izglītības iestādēm dalība uzņēmuma rīkotajā konkursā jau ir kļuvusi par tradīciju. “Iesaistoties makulatūras vākšanā, bērni ne tikai iemācās atklāt otrreizējo izejvielu atkārtotas pielietošanas iespējas, bet arī kopīgiem spēkiem pārstrādei savāc neiedomājamu daudzumu nevajadzīgu papīru un kartonu. Ar konkursa ietvaros savākto makulatūru ik gadu iespējams nodrošināt papīrfabrikai izejvielas veselam mēnesim. Taču ieguvumu no konkursa izjūt ikviens no dalībniekiem, jo par katru savākto makulatūras tonnu mācību iestāde no SIA “Papīrfabrika “Līgatne”” pretī saņem 5 kg otrreizēji pārstrādāta papīra,” stāsta J. Lapsa.

 

 

Plašāka informācija par konkursu:

Žanna Klaucāne, “Zaļā josta” pārstāve, tālr. 67808321, mob.tālr.: 27042534, e-pasts konkurss@zalajosta.lv, www.lzj.lv, www.zalajosta.lv