„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+4.4 °C
apmācies

Daugavpils vērienīgi nosvinēja Marka Rotko 110. dzimšanas dienu

IX starptautiskās Marka Rotko rezidences kulminācija bija mākslinieka jubilejas svinības 25. septembrī.

Rezidences dalībnieki un mākslas cienītāji nosvinēja abstraktā impresionisma pamatlicēja 110. jubileju, rīkojot dažādus interesantus pasākumus. Pirmo reizi visas svinības notika Marka Rotko mākslas centrā, kas tika atklāts šī gada aprīlī.

Visu dienu centrā notika māksliniekam veltītās jaunās pastmarkas pirmās dienas dzēšana. Tās autore ir Daugavpils māksliniece Līga Čible. Viņa veidojusi arī piemiņas monētu „Markam Rotko 110”. Pastmarkas ar 60 santīmu nominālu (85 eirocenti) tirāža ir 30 000 eksemplāru. Monēta ir viens no Daugavpils suvenīriem, tā noformēta atklātnē ar stāstījumu. Monēta maksā 3,5 latus (5 eiro). Šajā dienā Rotko centrā bija ļoti daudz tūristu, kuri labprāt pirka daudzos suvenīrus ar centra un Daugavpils simboliku. Savukārt Marka Rotko centrs saņēma dāvanā otiņas, dienas beigās tās jau varēja skaitīt simtos. Visi interesenti varēja satikties ar ekspozīciju kuratoriem un citiem centra darbiniekiem, kuri stāstīja par izstādēm, kas pašlaik apskatāmas centrā. Uz tikšanos bija atnākuši mākslinieki Silva Linarte, Dilvins Smits no Lielbritānijas un gleznotāja Solomona Geršova atraitne Tatjana Fedotova (Krievija). Mākslinieka atraitne uzdāvināja centram vīra gleznu ar Gruzijas ainavu.

Uz rezidences noslēguma izstādi sapulcējās tik daudz interesentu, ka zālē tik tikko pietika vietas. Pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis un mākslas centra direktors Aleksejs Burunovs pasniedza pateicības rakstus dalībniekiem – desmit māksliniekiem no Kanādas, ASV, Vācijas, Polijas, Beļģijas, Indijas, Latvijas, Gruzijas un Japānas. Savukārt mākslinieki uzdāvināja centram divus līdz septiņus savus darbus, kas tapuši plenēra laikā. Viesojoties Daugavpilī, mākslinieki sadraudzējās un apsolīja organizatoriem, ka noteikti šurp atgriezīsies ar draugiem.

Pēc tam pasākuma apmeklētāji varēja ieklausīties meža mūzikā. Londonas grupas „AMM” mūziķi no tradicionālajiem mūzikas instrumentiem izvilina neparastas skaņas. Mūziķi spēlē uz klavieru stīgām, kas atrodas zem klavieru vāka, un ar vijoles lociņu – pa bungu šķīvja malu. Brīžiem mūzika atgādināja braucoša vilciena skaņu, dažkārt – meža avota čalošanu.

Lieliska dāvana Daugavpils iedzīvotājiem un viesiem bija muzikālo strūklaku un gaismas šovs. Tas bija fantastisks un neaizmirstams skats. Skanot klasiskajai mūzikai, naksnīgajās debesīs šāvās krāsainas ūdens šaltis, kas šķita kā dzīvas. Šova noslēgumā uz centra fasādes fona tika attēlotas Marka Rotko ūdens gleznas, bet gaisā tika palaists balodis.

Svētku noslēgumā visi skatītāji varēja nogaršot milzīgo jubilejas torti, kas bija pagatavota kā Marka Rotko glezna.