„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
neliels lietus

Vilki nokož aitas, zemniekiem neviens nekompensē zaudējumus

Pagājušajā nedēļā Ilūkstes novada Eglaines pagasta z/s „Mežmaļi” saimnieks Sergejs Ščedrovs aitu aplokā ieraudzīja asiņainu ainu - zālē gulēja 23 beigtas aitas. Tās bija nokoduši vilki. Aitkopis uzaicināja Valsts mežu dienesta pārstāvjus, viņi sastādīja aktu, kurā ierakstītā zaudējuma summa ir aptuveni Ls 1150. Vēlāk ap 60 mednieki sarīkoja medības, taču neveiksmīgi -- vilki jau bija aizgājuši citur.

Pirms diviem gadiem vilki bija nokoduši 25, bet pagājušajā gadā -- 16 aitas. „Nodarītais zaudējums ir sestā daļa no saimniecības peļņas. Esmu aitkopju kooperatīvā „Latvju aita”, tā katru gadu no zemniekiem prasa informāciju par vilku postījumiem. Bet, kad mēs tiekamies ar ministrijas ierēdņiem, viņi saka -- aitkopība ir riskanta nozare, vilki aitas nokož katru gadu, tāpēc izvēlieties citu nozari," sarūgtināts stāsta aitkopis.

Daugavpils mednieku un makšķernieku biedrības vadītājs Viktors Friliņš teica, ka vilki aitu ganāmpulkus posta katru gadu, sevišķi rudenī, kad migrējot vecāki jaunos vilcēnus apmāca, kā nomedīt sev pārtiku. Vilku populācija pieaug nevis sarūk.

Visu rakstu lasiet 27.septembra numurā.