„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+13.6 °C
apmācies

Piešķirs naudu Mindauga piemineklim un monogrāfijai par Francisku Varslavānu

Latgales plānošanas reģiona attīstības padome vienojās, ka pašvaldības finansiāli atbalstīs Lietuvas karaļa Mindauga un viņa sievas Martas un dēla pieminekli un monogrāfiju par Francisku Varslavānu.

Abus radošo projektus prezentēja Rēzeknes Latgaliešu kultūras biedrības pārstāvis, mākslinieks Osvalds Zvejsalnieks, atgādinādams, ka ar karali Mindaugu var lepoties ne tikai lietuvieši, bet arī latgalieši, jo viņš vēlējās apvienot baltu tautas, un, ja ne pāragrā nāve, karalis būtu piepildījis iecerēto, turklāt Mindauga sieva Marta bija Madalānu (tagadējais Aglonas novads) pilskunga meita.

Šobrīd piemineklis, kur Mindaugs būs attēlots ar Martu un dēlu (skicēs tas nodēvēts „Karalis, Karaliene un Princis”), jau ir atliets ģipsī, atrodas Lietuvā, atliek vien to atliet bronzā. Pieminekļa tapšanai pavisam nepieciešami ap Ls 40 000, Lietuvas pašvaldības ziedoja Ls 6000, tāpat Ls 1000 ir saziedoti Rēzeknes Latgaliešu kultūras biedrībai.

Savukārt Francisks Varslavāns ir modernās mākslas pionieris Latvijā.