„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Vēja ģeneratori ir nākotnes izvēle

Ilūkstē virs privāto māju jumtiem slejas metāla konstrukcija -- vēja ģenerators. To ir uzstādījis z/s „Paradīze” saimnieks Romalds Užulis ar domu, ka, sadārdzinoties energoresursiem, elektrību var saražot pats.

Alternatīvus risinājums saimnieks sāka pētīt pēc brauciena uz vēja ģeneratoru rūpnīcu Dānijā deviņdesmitajos gados. Pagājušajā gadā, kad elektrības rēķini pieauga atkal, viņš „Latgales Laikā” ievēroja reklāmu, ka uzņēmums uzstāda vēja ģeneratorus. Romalds iepazinās ar piedāvājumu un vienojās par 10 KW vēja ģeneratora uzstādīšanu.

Toreiz lauksaimniekam uzsmaidīja divkārša veiksme – sāka darboties valsts atbalsta programma par energoresursu piesaistīšanu dzīvojamajai mājai ar palīgēkām. Vēja ģeneratora augstums ir 9,8m, un tas kompaktās konstrukcijas dēļ labi iederas pilsētvidē. Ģenerators izmaksāja gandrīz Ls 15 000, no tiem Ls 6000 bija valsts atbalsts.

Romalds Užulis pastāstīja, ka vēja ģenerators elektrību sāk ražot pie vēja ātruma 5 un vairāk m/s. „Latvenergo” elektrības skaitītājus uzlika tikai pirms 2 mēnešiem, un Romalds aplēsis, ka pat klusajā gadalaikā, kāda ir vasara, elektrības tiek saražots tik daudz, ka rēķini ir sarukuši no Ls 50 līdz Ls 20 mēnesī, savukārt vējainajā rudenī un ziemā elektrības būs krietni vairāk. Tāpēc viņam ir doma elektriskos apkuri ierīkot arī siltumnīcā, kur sieva katru pavasari izaudzē līdz 10 000 tomātu stādu.

Visu rakstu lasiet 1.oktobra numurā.