„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.9 °C
skaidrs laiks

Valdemārs Gekišs: „Ir laiks pievērsties jauno laiku vēsturei”

Jau trīsdesmit gadus Valdemārs Gekišs vada Krāslavas Vēstures un mākslas muzeju, glabājot savas pilsētas, rajona un novada vēsturi nākamajām paaudzēm. Šogad viņš svin arī apaļu jubileju. Par lielo ieguldījumu Krāslavas novada vēstures mantojuma un kultūras vērtību saglabāšanā un jubilejā viņam pasniegts Kultūras ministrijas Atzinības raksts. Šajos gados muzejs ticis izveidots no nulles, savākts vairāk nekā 20 000 eksponātu, taču darba vēl ir daudz, jo katra nodzīvotā diena jau ieiet vēsturē.

Pašlaik muzejā ir apskatāma ekspozīcija par ražošanas attīstību Krāslavā beidzamajos gadu desmitos. Starp eksponātiem ir pircēju taloni un kartes, Sauleskalna restorāna pēdējā ēdienkarte, Krāslavā ražotās maizes etiķetes un citas interesantas lietas.

Dažādu priekšmetu muzejā ir tik daudz, ka pietrūkst visam vietas, jātaisa revīzija un kaut kas jāsūta uz kurtuvi, saka muzeja direktors. Arī vērtīgajiem eksponātiem rūmes esot par maz. Ir sens sapnis restaurēt sarkano ķieģeļu ēku pils kompleksā un izveidot tajā krājumu, bet esošajā muzeja ēkā veidot ekspozīcijas, jo gribas parādīt cilvēkiem visu, kas glabājas krājumos, saka Valdemārs. Pirms dažiem gadiem tika izveidota pirmā vēsturiskā ekspozīcija „Pieci airi”, taču esot doma to turpināt, parādot plašāku laika posmu un eksponātus.

Visu rakstu lasiet 11.oktobra numurā.