„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.6 °C
skaidrs laiks

Tehniskos palīglīdzekļus steidzamos gadījumos varēs saņemt ātrāk

Cilvēki, kuriem steidzami nepieciešamas abdukcijas ortozes un gūžas ortozes, tās varēs saņemt neatliekami ārpus rindas. Tādējādi viņi nekavējoties varēs turpināt ārstniecības procesu.

 Tāpat valsts finansēto tehnisko palīglīdzekļu saraksts papildināts ar elektropiedziņas ratiņkrēsliem ar rokas stūrēšanas sistēmu (skuteriem). 2013.gadā VSIA „Nacionālais Rehabilitācijas centrs „Vaivari”” (NRC ”Vaivari”) piešķirts papildu finansējums 20 tūkst.latu apmērā elektrisko skuteru iegādei.

 To paredz Labklājības ministrijas (LM) izstrādātie grozījumi Tehnisko palīglīdzekļu noteikumos, ko otrdien, 15.oktobrī, apstiprināja valdība.

 LM uzsver, ka īpaši būtiski nodrošināt ar tehniskajiem palīglīdzekļiem - greizās pēdas abdukcijas ortozēm un gūžas ortozēm - ir zīdaiņus un bērnus, kuriem augšanas procesā savlaicīgi jānomaina minētie palīglīdzekļi. Šajās situācijās lēmumu par tehniskā palīglīdzekļa piešķiršanu NRC ”Vaivari” pieņems divreiz ātrāk, proti, 10 darba dienu laikā. Šobrīd lēmumu par tehnisko palīglīdzekļu piešķiršanu pieņem 20 darba dienu laikā.

 LM atgādina, ka kopš 2010.gada tehniskos palīglīdzekļus iedzīvotājiem nodrošina Latvijas Neredzīgo biedrība un Latvijas Nedzirdīgo savienība, VSIA NRC „Vaivari”. Kopumā tehniskajiem palīglīdzekļiem 2013.gadā paredzēti 2,2 milj. latu, no tiem 1,57 milj. latu NRC „Vaivari”, 250,1 tūkst. latu - Latvijas Neredzīgo biedrībai un 391,2 tūkst.latu - Latvijas Nedzirdīgo savienībai.

 LM pieejamā statistika liecina, ka 2013.gada 1.oktobrī rindā tehnisko palīglīdzekļu saņemšanai gaidīja 9088 cilvēki. Lai saņemtu tehnisko palīglīdzekli steidzamā kārtā, rindā bija 1049 cilvēki. Vidēji Latvijā katru mēnesi tehniskos palīglīdzekļus pieprasa aptuveni 500 cilvēku.