„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+9.9 °C
apmācies

Grāmatvedība eiro pārcietīs, bet latu ir žēl

Lata nomaiņā pret eiro vairākums iedzīvotāju saskata divas problēmas – psiholoģisko un ekonomisko. Pirmkārt, visus uztrauc cenu kāpums. Tirgotāju apzinīgumam tic tikai retais, daudzi uzskata, ka preču cenas pieaugs. Otram aspektam piemīt emocionāla nokrāsa. Daudziem ir žēl atvadīties no latiem, jo cilvēki uzskata, ka tā ir skaista valūta, kā arī valsts neatkarības simbols, ko mēs brīvprātīgi zaudējam.

Dažādas aptaujas liecina, ka uzņēmējdarbības vidē puse aptaujāto pāreju uz eiro vērtē pozitīvi, un, jo tuvāk ir šis datums, jo vairāk biznesmeņu domā, ka jaunā valūta viņu biznesu neietekmēs negatīvi. Kopumā valstī eiro piekritēju ir nedaudz vairāk par 20%, tādam pašam iedzīvotāju skaitam ir neitrāls viedoklis. Savukārt puse Latvijas iedzīvotāju pret eiro ieviešanu izturas negatīvi.

Daugavpils novada zemniekiem „Latgales Laiks” jautāja, kādas pārmaiņas Eiropas kopējā valūta ienesīs lauksaimniecībā.

Savu viedokli pauda piensaimnieks Roberts Jonāns un Aleksandrs Studeņņikovs, kurš nodarbojas ar graudkopību. Abi lauksaimnieki eiro ieviešanu uztver mierīgi, neredz problēmu pārejā uz jauno valūtu, lai gan balsī īpaša sajūsma nav saklausāma.

Visu rakstu lasiet 25.oktobra numurā.